Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiai együttműködés a katasztrófavédelemmel

Szöveg: Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 22. 16:38

A Magyar Honvédség bevonásával rendeztek nemzetközi minősítő gyakorlatot katasztrófavédelmi szakembereknek október 16-án Körmenden, Ostffyasszonyfán és Szentpéterfán.

Szentpéterfán a mentőcsoportokat, a társszerveket, valamint a gyakorlatba bevont katonákat dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A szakmai nap - a térségre jellemző kockázati tényezők figyelembevételével - egy katasztrófaeseményre történő felkészülésről szólt. A feladat a rendkívüli időjárási jelenség utáni élet visszaállítása és a károk felszámolása volt.

Megnyitó

A szimuláció szerint honvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki, ezért a Magyar Honvédséget is bevonták a feladatokba. Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj katonáinak ellenőrző-áteresztő pontot kellett telepítenie és üzemeltetnie. Ezzel párhuzamosan a települési mentőcsoportok mozgósítását is elrendelték, nekik a kárhelyszíneken a veszélyes fák eltávolításában, a vízelvezető árok tisztításában, ideiglenes védmű építésben, kimenekítésben és ideiglenes megtámasztásban kellett segédkezniük.

A Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem együttműködése folyamatos a térségben, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság között stratégiai megállapodás jött létre. Az együttműködést dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka írták alá. A felek közös oktatásról és gyakorlatokról is megállapodtak.

Együttműködés