Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sufa 3-as páncélozott harcjárművekkel erősít Izrael

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. szeptember 1. 14:22

Az izraeli védelmi erők (IDF) számára a napokban kezdték el leszállítani a Sufa páncélozott harcjármű legújabb változatát, a Sufa 3-ast, melyekkel az elavulttá váló korábbi 1-es és 2-es változatokat kívánják majd leváltani. A Sufa 3-ast Izrael az amerikai Chrysler céggel közösen fejlesztette ki, a jármű valójában a Chrysler Jeep Wrangler katonai változatának tekinthető.

Az IDF első Sufa-3-asát 2011. augusztus 23-án adták át ünnepélyes keretek között a názáreti végszerelő gyárban. Az előzetes tervek szerint 500 darabot állítanak majd hadrendbe a Sufa legújabb változatából. A Sufa 2-eshez képest a Sufa 3-ast korszerű légkondicionáló berendezéssel, modern kommunikációs eszközökkel, erősebb abroncsokkal, illetve vontató horoggal szerelték fel.

Az izraeli terepen kiválóan alkalmazható, többféle változatban is elérhető kéttonnás Sufa 3-as hossza 4,5 méter, szélessége 1,68 méter, maximális sebessége 130 km/óra és 5 fő szállítására alkalmas. A Sufa 3-as fejlesztését 2008-ban kezdték meg az érintett felek.