Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti helikopteres gyakorlat Szolnokon

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 1. 13:16

Logical Decision 2011 elnevezéssel többnemzeti helikopteres gyakorlat zajlik Szolnokon, amelynek célja többek között az, hogy felkészítse az alkalmi harci kötelék állományát az aszimmetrikus hadviselésben alkalmazható különleges műveletek végrehajtására.

A Magyar Honvédségtől összesen tíz alakulat képviselteti magát katonákkal, illetve technikai eszközökkel az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó gyakorlaton. Ausztriából, Belgiumból, Németországból és Macedóniából érkező bajtársaikkal együtt teljesítik a feladatokat. Három további nemzet: Csehország, Lengyelország, valamint Szlovákia megfigyelőinek jelenlétében.

A parancsnokok és a munkájukat közvetlenül segítő törzsek számára ez kitűnő alkalom arra, hogy begyakorolják az alakulataikra háruló feladatok tervezésével, szervezésével, irányításával kapcsolatos eljárásokat. Kiemelt fontosságú a törzsmunka NATO- elvek szerinti végzése is. Az alakulatok katonái a hadműveleti területen folyó harcászati feladatoknak a – többnemzeti köteléken belüli, összhaderőnemi műveletként történő – végrehajtásában szerezhetnek értékes tapasztalatokat. A szárazföldi csapatok együttműködésével és a NATO-elvek alkalmazásával végrehajtott gyakorlat célja – a biztonsági kihívásoknak megfelelően -, hogy felkészítse az alkalmi harci kötelék állományát az aszimmetrikus hadviselésben alkalmazható különleges műveletek végrehajtására.

A harcászati gyakorlat két földi helyszíne az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, illetve az MH BHK Táborfalvi Lőtér. A második héten a magyar JAS-39 Gripenek is bekapcsolódnak a feladatok elvégzésébe.

(Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis- Tószegi Zoltán százados)