Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán növekvő fenyegetést jelent, megelőző csapást szenvedhet el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 1. 12:11

A francia elnök figyelmeztette Iránt, hogy megelőző csapás célpontjai lehetnek nukleáris létesítményei, mert egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az iszlám köztársaság katonai és nukleáris törekvései. Nicolas Sarkozy a francia nagykövetek szokásos évi értekezletén beszélt erről szerdán Párizsban. Hozzátette, egy ilyen megelőző csapás súlyos válsághelyzetet idézne elő, és ezt Franciaország „semmiképpen sem szeretné”.

A francia elnök ugyanakkor elmondta: „Irán nem hajlandó tárgyalni. Újabb és újabb provokációkra ragadtatja magát, amire a nemzetközi közösségnek hiteles választ kell adnia. Ezt pedig csak úgy teheti meg, ha bizonyítja, hogy egységes, határozott, és kész további, súlyosabb szankciókat elfogadni" Irán ellen.

Irán nukleáris programja a Nyugat szerint katonai célokat szolgál, bár Teherán tagadja ezt. E program miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 decembere óta négyszer sújtotta szankciókkal Iránt, az iszlám köztársaság ennek ellenére sem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Nicolas Sarkozy a nagyköveti értekezleten kitért arra is: az Európai Uniónak egy hangon kell megszólalnia a palesztin államiság ügyében. A 27-eknek „együtt kell vállalniuk a felelősséget" – mondta.