Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos vádakkal illeti Amerikát az iráni vezető

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 19. 15:05

Hamenei ajatollah szerint az Egyesült Államok pénzt és fegyvereket is biztosít az Irán elleni harcokhoz. Irán vallási és politikai vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy “terroristákat képez ki” Irak kurdok lakta északi területein az Iráni Iszlám Köztársaság elleni harcra.

Az amerikaiak pénzt, fegyvereket és szervezési segítséget adnak az iráni kormány elleni harcra – állítja Ali Hamenei ajatollah, aki hozzátette: veszélyes terveik vannak Kurdisztánt illetően, céljuk nem a segítségnyújtás a kurdok számára, hanem az, hogy az uralmuk alá hajtsák őket. Ébereknek kell lennünk – figyelmeztetett az ajatollah.

Ali Hamenei ajatollah

Hamenei a Kurdisztáni Szabad Élet Pártja nevű kurd gerillaszervezetre célzott, amely Irak északkeleti részén vetette meg a lábát, és rendszeresen fegyveres akciókat hajt végre, iráni területekre behatolva. Az amerikai kormány február 4-én terroristának minősítette ezt a szervezetet, és zárolta ottani vagyonát, amivel Washington gesztust akart gyakorolni Teherán irányában.

Hamenei beszéde egy nappal azután hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök első ízben szabott határidőt Iránnal szembeni diplomáciai kezdeményezésének, mondván, hogy az idei év végéig komoly haladást szeretne látni a kapcsolatokban. Egyúttal fenntartotta keményebb szankciók lehetőségét is Teheránnal szemben, “hogy Irán megértse, komolyan vesszük, amit mondunk".

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt feltételezik, hogy az iráni nukleáris program atombomba előállítására irányul, amit Teherán tagad. Obama elődje, George Bush álláspontjával ellentétben a jelenlegi amerikai elnök közvetlen tárgyalásokat ajánlott Teheránnak a vita megoldására.

CímkékKAIA