Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a magyar katonák előtt

Szöveg: Szűcs László |  2009. május 19. 14:57

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából hívták meg a Stefánia Palotába a Magyar Honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek tagjait. A május 19-én megrendezett ünnepségen elismeréseket és jutalmakat is átadtak. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: a hazának ma is és holnap is szüksége van az ország védelmét vállaló honvédségre.

A rendezvényen részt vett dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára; Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztályának vezetője; Ipacs József nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Egyesületének ügyvezető elnöke, Péter László nyugállományú ezredes, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szervezetének elnöke; valamint Borszéki Tivadar, nyugállományú vezérőrnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége elnöke.

A rendezvényre elfogadta a szervezők meghívását a 98 éves Palotás Mihály nyugállományú alezredes, a 95 éves özvegy Kovács Imréné, és a 95 éves Szilágyi Gyula tartalékos hadnagy is.

– Immár 160 éve annak, hogy a már sok csatát megvívott, alig egy esztendős honvédsereg 1849. május 21-én visszafoglalta Buda várát, az ország szívét. Kivételes nap ez a történelmünkben. Méltán ünnepli az ország ezen a napon a magyar honvédelmet, a honvédséget – mondta ünnepi beszédében dr. Vadai Ágnes, majd arról beszélt, hogy Buda vára 1849-ben több volt, mint szimbólum. Bevétele az akkori politikai vezetés számára esélyt jelentett arra, hogy Magyarország függetlenségét nemzetközi szintéren elismertesse. Mint önálló állam remélhette, hogy támogatókat szerezhet, s nem kell egyedül vívnia tovább szabadságharcát.

– Méltán ünnepeljük Budavár bevételét május 21-én, és méltán ünnepeljük a mindenkori magyar honvédeket. Az 1849 májusában zajló háromhetes ostrom fennmaradt írásos emlékei, visszaemlékezései olyan átütő erővel szólnak a szabadság és függetlenség iránti vágyról, az önfeláldozásról, a bajtársiasságról, hogy azok a haza és hivatásszeretet máig ható alapértékeinek tekinthetők – emelte ki Vadai Ágnes.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hozzátette: e napon tisztelettel fejet hajtunk mindazok emléke előtt, akik magyar katonaként – Budavár ostromától egészen napjainkig – életüket áldozták hivatásuk gyakorlása, szolgálati feladataik teljesítése közben.

– Ma a katonákra irányul a figyelem, ünneplünk. A Magyar Honvédség alakulatai, a honvédség köré szerveződött bajtársi közösségek, hagyományőrzők felidézik honvédségünk sikereit, katonáink hazaszeretetét, önfeláldozó hősiességét példázó tetteit. Közösen emlékezünk a dicső elődökre, katonai hagyományainkra, melyek továbbélését nagyban segítik e nap rendezvényei is – mondta Vadai Ágnes.

Az államtitkár asszony hangsúlyozta: a hazának ma is és holnap is szüksége van az ország védelmét vállaló honvédségre. Szakmailag, fizikailag és morálisan felkészült katonákra, akik az elődök elhivatottságával, a mai kor tudásával felvértezve, képesek ellátni a sokasodó feladatainkat itthon és más tájakon is. Hiszen az önkéntes alapon szerveződő honvédség a NATO szövetségi rendszerébe tagozódva vállal feladatokat, és sikerrel védi mind Magyarország, mind a szövetségeseink biztonságát.

– Az ünnep alkalom arra, hogy átgondoljuk céljainkat, számba vegyük eredményeinket, és körülnézzünk. Eredményeinket tekintve jól állunk. Vállalásainkat sikerrel teljesítettük mind hazai, mind nemzetközi mércével mérve. Átszervezett, önkéntes haderőnk minden helyszínen és minden helyzetben helytáll, magas fokon működőképes. Célunk nem lehet más, mint a szilárd alapokra tovább építkezni, azaz a stabil honvédségi vezetés mellett, korszerű tudás és technikai támogatás birtokában a magyar honvédség folyamatos erősítése – fogalmazott a minisztérium államtitkára.

Vadai Ágnes kiemelte: fontos kérdés a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára az is, hogy

kire, kikre számíthat a honvédelmi munka során. Szerencsére jelentős számban képviseltetik magukat a honvédség támogatói. Õk azok, akik segítik a honvédelem iránt elkötelezetteket, hogy a honvédség soraiba kerüljenek. Akik személyes példamutatással is elérik, hogy a fiatalokban tovább éljen a katonai hagyományok tisztelete, a hazaszeretet, az ország-védelem iránti elkötelezettség.

Az ünnepi beszédet követően Vadai Ágnes, illetve Juhász István vezérőrnagy elismeréseket és jutalmakat adott át. Először a katonai rehabilitációban részesülteket köszöntötték korábbi rendfokozatuk helyreállítása alkalmából, majd a honvédelem ügye érdekében huzamosabb ideje végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként több nyugállományú katonát is előléptettek. Emellett átadták a szolgálati érdemjel, illetve a „Honvédelemért" és az „Aranykor" kitüntető címek különböző fokozatait is, többen pedig miniszteri, illetve vezérkari főnöki emlékplakettet kaptak.

A Magyar Honvédelem napja alkalmából a társadalmi szervezetek számára rendezett ünnepség a Honvéd Együttes műsorával, illetve állófogadással ért véget.

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László