Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szu-30-as harci gépeket vásárol Vietnám

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 19. 13:54

A szovjet/orosz fegyverek alkalmazásában több évtizedes tapasztalatokat szerző ázsiai ország ismét Oroszországhoz fordult légierejének modernizálása érdekében. A meglévő 12 darab Szu-30-as és 36 darab Szu-27-es harci gépüket újabb tucatnyi Szu-30-assal egészítik ki.

A nagy harcértékű, rendkívül korszerű gépek vételára mindössze 42 millió dollár darabonként, mely igen kedvezőnek tekinthető. Az új gyártású Szu-30MK2 Flanker típusú repülőgépek első példányai már idén megérkeznek Vietnámba.

A vietnámi légierő gerincét még napjainkban is a régebbi MiG-21-es és Szu-22-es harci gépek alkotják, ezek felújítása, illetve cseréje már nem elodázható. A lényegesen nagyobb kapacitású Szu-27-esek és Szu-30-asok beszerzése nagyságrendi harcérték növekedést eredményezett. Az újabb vásárlással nyilvánvalóvá tették, hogy az elavult géppark lecserélésében elsősorban a 4++ generációs orosz vadász-bombázókra építenek.

A dél-kelet ázsiai térségben több ország is üzemelteti a Szu-30-as valamelyik modifikációját, többek között nagy számban alkalmazza Kína és India is. Indonézia is vásárolt orosz Szuhoj harci gépeket, és Malajziába is érkezett néhány példány. Oroszország igen komoly exportsikereket ér el az alap Szu-27-es továbbfejlesztésével létrehozott kétüléses Szu-30-as gépcsaláddal, és várható, hogy a jelenleg még berepülési, tesztelési stádiumban lévő Szu-35-ös is hasonlóan eredményes lesz a nemzetközi piacokon.

 

1595887245

 

Címkéklégierő