Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Summáját írom Eger várának…”

Hagyományőrző honvédelmi tábor Rózsaszentmártonban

Szöveg: Pálinkás Blanka hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 12. 14:07

Dobó István szellemi hagyatékával is megismerkedtek azok a fiatalok, akik részt vettek az MH 3. Területvédelmi Ezred 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj szervezte honvédelmi táborban.

1

A megérkezést követően a 12-15 éves táborozókra az eligazítás, majd tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatás várt. Ezt követően megkapták a táborhoz elengedhetetlen ruházatot, elfoglalhatták körletüket, a katonai sátrakat. Honvédelmi táboroztatáshoz illően, a reggelek katonai testneveléssel kezdődtek. A gyerekek túlélési foglalkozáson elsajátíthatták a terepen való tájékozódást, illetve kipróbálhatták az airsoft és paintball lövészetet is. A füzesabonyi Városi Lövészklub Lőtér és Élményparkban sorversenyek várták a fiatalokat, amelyeket csapatokba osztva teljesítettek, méghozzá különböző akadálypályákon kellett minél eredményesebben helytállniuk.

Hagyományőrző tematikájú tábor lévén az ifjak a Dobó István Vármúzeumában tárlatvezetésen vettek részt. Miután aknafigyelő folyosókon keresztül feljutottak a Zárkándy-bástyára, a fiatalok számára díszlövést mutattak be. A nap következő programjaként a táborozók az Egri vár hagyományőrző vitézével fegyver- és viselet bemutatót tekintettek meg és megnéztek egy, a témába illeszkedő filmet is. A tárlatvezetés a vár börtönkiállításával folytatódott, majd a Törökkertben a táborozók csatacsillag, íjászkodás, döröckölő, ágyúgolyó gurítás, célba dobás vagy kardkitartás csapatépítő játékokon vehettek részt.

5

A tábor utolsó napján meglátogatta a fiatalokat Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton polgármester asszonya, Kovács Imre ezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka és Bátor Ferenc alezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka is. A táborozók a héten szervezett sorversenyeken elért eredményeikért, szüleik és a meghívott vendégek jelenlétében, elismerésekben részesültek. Gulyás István törzszászlós, a tábor parancsnoka okleveleket és érmeket adott át a gyerekeknek, majd a legjobb eredményekkel büszkélkedő táborozó – a tábor alatt tanúsított katonás kiállása jutalmául – a hagyományoknak eleget téve, bordó barettsapkát kapott.

2