Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa védelmében

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. július 12. 11:47

305 éve, 1718. július 21-én született meg a pozsareváci béke, melynek eredményeként az Oszmán Birodalom végleg kiszorult a középkori Magyar Királyság területéről. Addig azonban hazánk egy több évszázados küzdelem részese volt.

MH_2023_07_borító

A török hódítókkal folytatott harc során sikerek és kudarcok egyaránt jutottak számunkra: Fókuszban rovatunk ezek közül ismertet néhányat, kezdésként rögtön a történelmünk legdicsőségesebb epizódjai között számontartott nándorfehérvári diadalt. A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály által vezetett keresztény sereg 1456. július 22-én aratott győzelme nyomán közel hét évtizedre megtorpant a szultáni hadak európai terjeszkedése.

Az európai hódításait 1354-ben Gallipoli elfoglalásával megkezdő Oszmán Birodalom 1439-ben vált hazánk szomszédjává, amikor II. Murád szultán bevette Szendrőt, s ezzel Szerbia maradéka is az uralma alá került. II. Murád fia és utóda, II. Mehmed 1453-ban – közel két hónap ostrom árán – meghódította Konstantinápolyt, 1456 elejére pedig végérvényesen elhatározta, hogy ismét megpróbálkozik a tizenhat évvel korábban, vagyis 1440-ben sikertelenül ostromolt Nándorfehérvár – a Magyarországot védő végvári vonal legerősebb láncszeme – elfoglalásával. Csapataival 1456 májusában indult el, s bár szándékairól már az előző év végén értesült a magyar kormányzat, nem kezelte kellő súllyal a helyzetet. Nem csoda, hiszen 1440 óta szinte minden esztendőben híre érkezett a török támadásnak, de ezek az információk a legtöbbször alaptalannak bizonyultak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelenő számában!