Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sürgető a görög Hercules-flotta cseréje

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. február 27. 19:09

2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a görög légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.

gorog_flotta_cover

A B és H változatok bevethetőségi szintje az elmúlt két évtizedben olyan alacsony volt, hogy cseréje igencsak sürgetővé vált. Erre az elmúlt napok történései méginkább rávilágítottak. Görögország két humanitárius segélyszállítmányt, illetve kutató-mentő csapatot küldött Törökország földrengés sújtotta térségébe, de csak az első ért célba. A második feladatteljesítő járat Hercules műszaki probléma miatt megszakította útját és visszafordult Elefsis bázisára. Mivel a többi Hercules sem volt elérhető azon a napon, így egy C-27J Spartan gépet állítottak szolgálatba. A kisebb szállítógéppel viszont nem tudták az adanai helyszínre szállítani a mentéshez felajánlott járműveket.

Az eset után nyilvánvalóvá vált, hogy a meglévő Hercules-flottából csupán egy-két gép van bevethető állapotban. Ráadásul a C-27J Spartan flottánál sem sokkal jobb a helyzet, ott három gépet tudnak szolgálatba állítani. A görög légierő az elmúlt években már többször jelezte a problémát az illetékesek felé, érdemi előrelépés ugyanakkor nem történt az ügyben.

A legfrissebb információk szerint a görög miniszterelnök hat C-130J katonai repülőgép azonnali beszerzését kérte. A szállítógépek vélhetően Olaszországból érkezhetnének, de a Brit Királyi Légierő és Ausztrália is szóba került a beszerzés kapcsán. Hivatalosan eddig nem erősítették meg, de arról is lehetett korábban olvasni, hogy az eladó olasz C-130J Herculesek közül Svédország már megvásárolt négy gépet. Ha ez igaz, Görögországnak más lehetőségeket kell keresni az olaszokén kívül.

 

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika