Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svájc izraeli UAV flottával erősít

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. június 3. 19:24

A repülős hírportálok egyre több olyan hírről számolhatnak be napjainkban, mely már pilóta nélküli légijárművek megrendeléséről vagy épp átadásáról szól: ez utóbbi kapcsán most Svájc a cikk szereplője, hiszen átvehették az első Elbit Systems Hermes 900 típusú UAV-ket.

switzerland_hermes_900_uas_keystone_georgios_kefalas-2

A védelmi beszerzésekért felelős hivatal április végén jelentette be, hogy többévnyi késedelem után megérkezett Svájcba az első két izraeli Hermes 900 típusú, pilóta nélkül légijármű rendszer, beleértve a földi irányító állomásokat is. Az első példányt, mely a D-11 jelzést kapta már összeszerelték, első repülését májusra ütemezték, hadrendbe állítása 2022 második felében várható.

Az izraeli Elbit Systems harcászati UAV rendszerének beszerzésére 2014-ben bólintott rá a parlament, 256 millió dollár értékben összesen hat Hermes 900 (svájci jelöléssel ADS 15) érkezik majd Svájcba 2023 végéig, felváltva az elavult ADS95 RUAG Ranger típusú UAV-ket, melyeket már nyugdíjazott a svájci légierő.

A Hermes 900 az IAI Heron típusa ellen került ki győztesként a beszerzés során. Az első gépek késedelmének oka, hogy a tesztrepülések során az egyik Svájcnak leszállítandó példány lezuhant és öszetört, ennek költségeit az Elbit vállalta magára, a baleset viszont évekkel kitolta az első gépek átadásának időpontját. A Hermes 450 alapjain kifejlesztett, 15 méter szárnyfesztávolságú közepes méretű, MALE (Medium Altitude Long Endurance) kategóriájú Hermes 900-as fő feladata a felderítés lesz (többek között határmenti területek, hegyvidéki területen eltűnt személyek felkutatása, stb.). A hatdarabos Hermes 900 flotta az Emmen légibázison települő 7. UAV Század állományába kerül.

Címkékhaditechnika