Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Örök hűség – Trianon traumája a tévéképernyőn

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. június 3. 20:15

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján mutatják be Dolhai Attila Örök hűség című zenés filmjét a Duna Televízió műsorán.

Örök hűség (4)

Június 4-én, szombaton 15:40-es kezdéssel tűzi műsorára a Duna TV az Örök hűség című zenés televíziós filmet, ami valós eseményeken, a temesvári Dér család történetén alapul, akik 1920-ban a polgári egzisztenciát hátrahagyva vagonlakókká váltak, mert a családfő, Dér Zoltán tanár nem volt hajlandó aláírni a Román Királyság iránti hűségnyilatkozatot.

A filmben Bor Miklós néven felbukkanó főhős fiatalemberként, temesvári lakosként éli át a háborús vereséget és következményeit: Magyarország széthullását, szülővárosa előbb szerb, majd román megszállását, végleges elcsatolását, családja menekültté és nincstelenné válását.

Örök hűség (2)

„A gimnáziumigazgató édesapa és az édesanya gyermekeikkel Temesváron éltek, nagy tiszteletnek örvendtek a város polgárainak körében. Legidősebb testvére már bemutatja szíve választottját a szüleiknek, egy felvidéki lányt, aki Pesten tanítónőnek tanul. Ám a legidősebb fiút behívják katonának annak ellenére, hogy egyetemistaként felmentést élvez. A zavaros helyzettel mit sem törődve a középső fiú Pestre indul, hogy megmentse testvérét. A magyar katonák tömegével térnek haza a frontról, és jönnek létre az új államok. Sorra vesznek el a városok, falvak, Temesvár is román kézre kerül, míg a Felvidék Csehszlovákia részeként kerül fel a térképre. Ez a helyzet teljesen felborítja a magyar családok életét…” – írja a filmről a mediaklikk.hu.

Örök hűség (1)

A film – aminek eredeti színpadi változata, a Szétszakítottak című musical - Dolhai Attila színművész ötlete és dalszövegei alapján született meg, amit Cári Tibor zenésített meg. A filmváltozatot Iványi Marcell rendezte. A filmbéli szereplőket olyan neves színészek játszák, mint Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Dénes Viktor, Sándor Péter, Oszvald Marika, Csuha Lajos, Mészáros Árpád Zsolt, valamint a 12 éves Németh Marcell, aki Bor Mihályt alakítja élete első filmes szerepében. A filmet 2021 novemberében, tizenegy napon át forgatták.

Örök hűség (5)

A televíziós vetítés időpontja sem véletlen, hiszen 1920. június 4-én, 15 óra 41 perckor írták alá azt a végzetes békediktátumot, amely nem csak szétszakította Magyarországot, de hosszú évtizedekre meghatározta hazánk sorsát.

Örök hűség (3)