Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svéd harckocsi-elhárító komplexumokat alkalmaznak a kolumbiai gerillák

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 30. 13:23

Svédország magyarázatot vár Venezuelától arra vonatkozóan, hogyan kerülhettek olyan svéd fegyverek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) – az ország legjelentősebb ellenzéki fegyveres csoportja – kezébe, amelyeket a skandináv ország korábban Venezuelának adott el.

Jens Eriksson, a svéd kereskedelmi minisztérium tanácsadója elmondta, Svédország soha nem adta hozzájárulását, hogy az általa gyártott fegyvereket továbbértékesítse a kolumbiai lázadóknak.

Még hétfőn Kolumbia elnöke, Francisco Santos tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők egyik bázisa ellen folytatott művelet során a lázadók AT4 típusú harckocsi-elhárító komplexumokat alkalmaztak a kolumbiai hadsereg csapatai ellen.

Az AT4 komplexumot a svéd Saab Bofors Dynamics gyártja, és néhány évvel ezelőtt kerültek Venezuela haderejébe.

Venezuela külügyminisztere, Tareck El Aissami a svéd magyarázatkérést „az ország elleni támadásnak" nevezte, és véleménye szerint minden törekvés, hogy Caracast összefüggésbe hozzák a gerillákkal nem más, mint „show a média számára".

Nem ez az első eset, amikor feltételezések látnak napvilágot arról, hogy Venezuela fegyvereket szállít a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők számára.

2009 júniusában amerikai médiák írtak arról, hogy Hugo Chavez orosz gyártmányú, föld-levegő rakétarendszereket adott a kolumbiai gerilláknak.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia ) – marxista ideológiát valló, Kolumbia legrégebbi, legnagyobb, leghatékonyabb és legjobban felszerelt katonai gerillaszervezete, amely az utóbbi 45 évben fegyveres harcot folytat a központi kormányzat ellen. A FARC-ot nemzetközileg is terrorszervezetként kezelik.