Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanadában repült a Barracuda

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 30. 14:16

Az EADS Defence & Security négy felszállás során sikeresen tesztelte új, pilóta nélküli légijárművét (UAV = Unmanned Aerial Vehicle) a Kanadában lévő Goose Bay légitámaszponton.

Mindazokat a technológiákat és eljárásokat sikerült valós körülmények között tesztelni, amelyeket a jövőbeni küldetések kapcsán fognak alkalmazni.

A Goose Bay-ről végrehajtott autonóm, előre programozott repüléseket Kanada Newfoundland és Labrador tartományai felett hajtották végre. A repüléseket egy földi állomásról felügyelték, hogy amennyiben azt a repülésbiztonság megköveteli, azonnal közbe tudjanak lépni.

A Kanadában tesztelt UAV egy továbbfejlesztett változata annak a Barracudanak, amely első tesztrepülését még 2006-ban hajtotta végre.

Az eltelt három év alatt a szoftver, a rendszerek fejlesztése folyamatosan zajlott az Agile UAV program keretén belül, amelynek eredményeképpen kialakításra került egy integrált rendszer. Ezen módosítások eredményei, amelyeket eddig csak számítógépes szimuláció keretében próbáltak, most éles repülés közben kerültek tesztelésre. A fejlesztések során növelték a szoftver rugalmasságát és moduláris képességeit, amely egyszerűbbé és könnyebbé teszi a rendszer alkalmazhatóságát különféle UAV küldetések végrehajtására.

A Barracuda prototípusa, amely 2006 februárjában hajtotta végre első repülését, néhány hónappal később, egy leszállás során megsemmisült. A baleset hatására a programot, amelyben Németország mellett Spanyolország is részt vett, felfüggesztették.

Az új, modernizált Barracudát, amely a tesztrepüléseket végrehajtotta, 2008 novemberében építették.

1595889646
1595889646
1595889647
 

Címkékbaleset