Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítjük Kijev euroatlanti integrációját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 31. 6:14

A magyar–ukrán kétoldalú katonai kapcsolatok helyzetét, fejlesztésük lehetőségeit tekintette át az ukrán védelmi minisztérium vezetőivel a Honvédelmi Minisztérium államtitkára háromnapos kijevi látogatása során. Dr. Vadai Ágnes Valerij Ivascsenko ukrán első védelmi miniszterhelyettes, megbízott miniszter meghívására hivatalos delegáció élén látogatott Kijevbe.

Az államtitkár elmondta: időszerű biztonságpolitikai kérdésekről, a kétoldalú katonai kapcsolatokról és együttműködésről, valamint a brit-francia helikopter-kezdeményezésben való részvételről tárgyalt az ukrán védelmi tárca vezetőivel. A két ország között katonai együttműködéséről szólva kifejtette: Magyarország segíti Ukrajnát euroatlanti integrációs törekvéseiben. Ennek keretében a honvédelmi tárca főként a védelmi szektor reformja terén nyújt segítséget az ukrán védelmi minisztériumnak. Az államtitkár szerint a haditechnika terén is komoly lehetőségek vannak a magyar-ukrán együttműködésre, mindenekelőtt a stratégiai légi szállítást és a helikopter-kezdeményezést illetően. Magyarország a nyelvi képzésben is segíti az ukrán hadsereget, amelynek több tisztje vesz részt magyarországi nyelvtanfolyamokon – tette hozzá.

Az ukrán külügyminisztériumban csütörtökön folytatott megbeszéléséről Vadai Ágnes elmondta: Olekszandr Gorin külügyminiszter-helyettessel egyebek mellett az Európai Unió keleti partnerségi programját és a pénzügyi válságnak a védelmi költségvetésre kifejtett hatását tekintették át. A honvédelmi államtitkár Kijevben, a Magyar-dombon megkoszorúzta a honfoglaló magyarok átvonulásának emlékét megörökítő emlékművet.

1595889647