Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaakasvili aláírta a tűzszüneti megállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 16. 7:31

Miheil Szaakasvili grúz elnök pénteken aláírta azt a tűzszüneti megállapodást, amely véget vet a Grúzia és Oroszország közötti harci cselekményeknek. A grúz államfő ezt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter társaságában jelentette be a tbiliszi elnöki palota előtt.

A politikus egyben élesen bírálta az orosz felet, mert szerinte az orosz hadsereg még mindig megszállva tartja Grúzia területének egy jelentős részét. Szaakasvili azt is hangoztatta, hogy bár aláírta az “orosz megszállóval" a tűzszüneti egyezményt, egyetlen négyzetkilométernyi grúz területről sem hajlandó lemondani. Nem hajlandó továbbá arra sem, hogy elfogadja a két szakadár tartomány, Abházia és Dél-Oszétia elszakadását a kaukázusi országtól.

“Grúziában, Abháziában és Dél-Oszétiában csak egy szuverenitás létezik" – szögezte az amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalása utáni közös sajtóértekezleten.

Szaakasvili egyben bírálta az európai országokat is, mert szerinte azok nem reagáltak kellő eréllyel Grúzia orosz megszállására. Rice csatlakozva vendéglátójának véleményéhez, követelte az orosz csapatok haladéktalan kivonását a kaukázusi országból, azt követően, hogy Szaakasvli aláírta a tűzszünetet. A washingtoni diplomácia vezetője szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök nem tartotta be arra vonatkozó ígéretét, hogy az orosz haderő megszünteti a harci cselekményeket Grúziában. Rice Washington rendezési elképzeléseit ismertetve kifejtette: befolyással bíró ás pártatlan nemzetközi békefenntartó erők Grúziába való vezénylésére van szükség a konfliktus felszámolása érdekében. Nicolas Sarkozy francia elnök, aki jelentős közvetítő szerepet vállal a válság rendezése reményében, üdvözölte azt, hogy Szaakasvili aláírta tűzszüneti megállapodást.

A francia államfő, akinek ország látja el jelenleg az Európai Unió soros elnöki tisztét, úgy vélte: ezzel teljesültek azok a feltételek, amelyek alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsa mihamarabb határozatot hozhat a konfliktus kérdésében, és létrehozhatják azt a nemzetközi gépezetet, amely a helyszínen ellenőrzi majd a tűzszüneti egyezményben foglaltak betartását.