Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad az út az izraeli robotrepülőgépek előtt Törökországba

Szöveg: JETfly |  2010. február 16. 11:14

Az Israel Aerospace Industries (IAI) és az Elbit Systems által kifejlesztett és gyártott Heron robotrepülőgépek (UAV) tesztrepülései a végéhez érkeztek Izraelben, és Ankara felkészült ezek átvételére – nyilatkozták török szakemberek a múlt héten. A hat darab UAV átadás-átvételére, előreláthatólag néhány héten belül kerülhet sor.

A megrendelt 10 db robotrepülőgépből a fennmaradó 4 darabot, a tervek szerint az elkövetkező néhány hónapon belül szállítják le, miután az izraeli szakemberek a török delegáció specialistáival egyetemben elvégezték rajtuk a végső ellenőrzési teszteket.

Törökország és Izrael, az UAV-ok átadásával egy hosszan elhúzódó üzletet zárhatnak le, ugyanis több mint két évet csúszott a projekt. Az eredeti tervek, feltételek, valamint kondíciók alapos átvizsgálása után oldódott csak meg a szerződésben leírtak műszaki teljesítése. Ugyanis még 2005-ben nyerte meg az IAI és az Elbit Systems a projektet az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, de a programot a kezdetektől folyamatosan műszaki nehézségek akadályozták. A 183 millió dollárról szóló megállapodás összegéből, megközelítőleg 50 millió dollár, a két török alvállalkozót, a Turkish Aerospace Industries és az Aselsan vállalatokat illetné meg.

A Heronok körüli vita hozzájárult a két ország közötti kapcsolat megromlásához, azonban a múlt hónap végén, a török és az izraeli védelmi miniszterek között megtartott tárgyalássorozat békülést eredményezett. Ráadásul a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan kormánya keményen bírálta a 2008 év végén és 2009 elején indított izraeli katonai offenzívát a Gázai övezetben.