Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakfelkészítésen a híradó katonák

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. március 27. 13:03

Osztályba soroló vizsgákkal zárult a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár híradó szakbeosztású katonáinak felkészítése március utolsó csütörtökén. A lövészdandár törzstámogató századának bázisán végrehajtott kéthetes felkészítés különlegességét a mintegy negyven kiképzendő katona előképzettségi szintjének nagy szórása jelentette.

Csakúgy, mint a gép- és harcjármű vezetők esetében, a híradó szakemberek mindennapi munkája is az osztályos fokozat megszerzéséhez van kötve. A kiképzendők között ugyanúgy megtalálhatók voltak a mesterfokozatú „veteránok" – akik osztályos fokozatuk megvédése miatt vettek részt a foglalkozásokon -, mint az alapkiképzést csak nemrégiben elvégző fiatal társaik – mondta el Orbán Viktor hadnagy, a vezetékes szakcsoport oktatója.

Hozzátette, hogy feltétlenül fontos a híradó szakemberek folyamatos képzése, és tudásuk rendszeres felmérése, mert a modern hadviselés egyik alappillére az információ áramlásának minél hatékonyabb biztosítása. Nélkülözhetetlen, hogy a döntés előtt álló parancsnok a legfrissebb adatokkal rendelkezzen, és meghozott döntéseit a lehető leghamarabb végrehajtsák. Ennek előfeltétele, hogy a híradó szakemberek – legyenek vezetékes vagy rádió szakcsoportúak – maximális hatékonysággal kezeljék a híradó eszközöket és akár álmukból ébredve is tudják a forgalmazás rendszabályait.

A kiképző állomány szakmai hozzáértésének köszönhetően a régi szakemberek, és a kevésbé tapasztaltak egyaránt sok új információval lettek gazdagabbak a képzés két hetében, ugyanis az általános vezetékes és rádióhíradás rejtelmein kívül megtanulhatták a legmodernebb technológiát képviselő EDR rádiók kezelését is.

1595885422