Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatásra érkeztek

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy, Nagy Viktor alezredes | Fotó: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy, Somosfalvi Lilla |  2022. október 17. 8:09

A kétoldalú együttműködés részeként tettek szakmai látogatást október 12-14. között, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Felsőfokú Vezetőképző Intézeténél a brnoi Védelmi Egyetem Vezérkari Tanfolyam hallgatói.

20221015-cseh-vkt  (1)

A felsővezetői tanulmányokat folytató 24 cseh főtisztet Kovács Ferenc ezredes, intézetvezető és a magyar Katonai Felsővezetői Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói fogadták a Ludovika Campuson.

A háromnapos találkozó első napján a két tanfolyam tisztjei a Ludovika Múzeumba tettek látogatást, ahol dr. Németh Balázs adjunktus, az NKE HHK oktatója mutatta be a Magyar Királyi Ludovika Akadémia történetét feldolgozó tárlatot. Ezt követően úgynevezett „Campus Tour” részeként a hallgatók megtekintették a történelmi emlékhellyé nyilvánított Ludovika Főépület legszebb részeit, és a Ludovika Huszár Lovardát.

20221015-cseh-vkt  (3)

A látogatás másnapján dr. Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja hivatalában fogadta Martin Botik ezredest, a cseh Vezérkari Tanfolyam parancsnokát. A kétoldalú megbeszélésen egyeztetéseket folytattak a két intézmény közötti további együttműködés lehetőségeiről.

Mindeközben a hallgatók szakmai előadásokon és műhelyvitán vettek részt. Kovács Ferenc ezredes szemináriumi nyitóbeszédében kiemelte a többoldalú partnerkapcsolatok fontosságát. Emlékeztetett arra, hogy a cseh és a magyar katonai felsőoktatási intézmény között már 2019-ben elkezdődött az együttműködés, de a koronavírus okozta világjárvány miatt, csak most kerülhetett sor a személyes tapasztalatcserére. Az ezredes reményét fejezte ki, hogy a két intézet közötti szakmai találkozók a jövőben rendszeressé válnak, az együttműködés területei pedig bővülni fognak.

Ezt követően dr. Kaiser Ferenc egyetemi docens levezette a szemináriumot, amelynek részeként a hallgatók szakmai előadásokat hallottak és tartottak, majd megvitatták, és következtetéseket vontak le az orosz-ukrán konfliktus kapcsán.

20221015-cseh-vkt  (5)

A hivatalos program utolsó napján dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka tartott előadást a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetéről és fejlesztés irányairól.

A látogatás végén mindkét fél kifejezte azon reményeit, hogy a szakmailag sikeres együttműködés a jövőben is folytatódni fog.