Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUFOR: kezdődik a Quick Response 2022 gyakorlat

Szöveg: Dajka Attila őrnagy | Fotó: Hidvégi Ferenc őrnagy |  2022. október 17. 8:36

Október 17-én, hétfőn kezdődik az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata. Az évenként megrendezendő kiképzési rendezvényen idén első alkalommal vesznek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis forgószárnyasai. A magyarországi felkészülést követően október 12-én két H145M helikopter települt át az EUFOR szarajevói Butmir táborába. A kontingensben a szolnoki alakulat szakemberei mellett ott vannak az MH Pápa Bázisrepülőtér, valamint az MH Egészségügyi Központ állománya is.

QR22

A kitelepült erők legfontosabb feladata a gyakorlat valós légi-egészségügyi kiürítési (AIRMEDEVAC) biztosítása, valamint - EUFOR igények alapján -  kimenekítési és harcászati légiszállítási feladatok ellátása Bosznia-Hercegovina teljes területén.

A gyakorlat mérföldkövet jelent az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis történetében, ugyanis a Quick Response 2022 gyakorlat során először látnak el éles készenléti feladatot a H145M helikopter típus személyzetei. Az új Airbus forgószárnyasok beszerzésével lehetőség nyílt a megfelelő platform kialakítására, amin emelt szintű orvosi beavatkozásokat igénylő betegek légi kiürítése is kivitelezhető.

A gyakorlat kiváló lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy műveleti területen történő feladatvégrehajtás során értékes tapasztalatokat szerezzenek. A kitelepült haditechnikai eszközök és katonák logisztikai támogatását az MH EUFOR Kontingens 26. váltása biztosítja.

Kapcsolódó cikkek