Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményesen vizsgáztak a felderítők

Szöveg: Porcsin-Pallás Lilla főhadnagy | Fotó: Csizmadia Olivér tizedes |  2022. október 17. 7:19

Eredményesen vizsgáztak a felderítők a NATO CREVAL ellenőrzésen. A Magyarország által 2023. január 1-jétől felajánlott MH Közepes Lövészdandár Felderítő (ISR) Zászlóalja a Rejtett Portya 2022 és a Strong Will 2022 gyakorlatok során érte el a harckész (mission capable) minősítést, amellyel szavatolta teljes műveleti képességét a jövőben érkező feladatok végrehajtására.

20221015-creval 04

A háromhetes validáció ellenőrzése a NATO hatályos eljárásmódja alapján zajlott, ami objektív és valós képet ad az értékelés alanyáról. A vizsga fontos része volt a 48 órás, folyamatos feladatvégrehajtás, ami a mélységi felderítő csoportok ejtőernyős kijuttatásával, napnyugta után kezdődött, de valamennyi felderítő szakág - így a csapatfelderítő, az elektronikai hadviselés, a harcászati hírszerző és a pilóta nélküli felderítő repülő állomány is - aktív szerepet kapott benne.

A szigorú követelményeknek és a minden területre kiterjedő ellenőrzési módszernek köszönhetően egy sikeres NATO CREVAL komoly elismerést jelent a résztvevő állománynak. Az erről szóló plakettet dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője adta át Kreácsik Ákos alezredesnek, az ISR zászlóalj parancsnokának. A háromhetes megmérettetést lezáró sorakozón pedig Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka adott át elismerést a legkiválóbban helytálló katonáknak.

Kapcsolódó cikkek