Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmát szerezhetnek az Andarab-völgyiek

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 11. 18:03

Különféle faanyagokat és a megmunkálásukhoz szükséges szerszámokat szállított ki az MH Tartományi Újjáépítési csoport (PRT) tizenegyedik váltásának CIMIC-részlege január 7–én az Andarab-völgybe. Mindezek egy februárban kezdődő tanfolyamhoz kellenek.

A Baghlan tartományban végrehajtott katonai műveletek közül az Andarab-völgyi területeken lévő ellenállói csoportok felszámolása volt az egyik legfontosabb feladat az elmúlt évben. Főként azért, mert a térségben több fegyveres csoport rejtőzött el, biztonsági kockázatot jelentve a tartományban tevékenykedő katonák és más biztonsági erők számára.

A hadműveletet a helyi afgán zászlóalj sikeresen hajtotta végre – mégpedig a magyar−amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) mentorálása mellett.

A műveletnek köszönhetően jelentősen javult az Andarab-völgyi biztonsági helyzet: jelenleg úgy tűnik, hogy az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba. Jelzi ezt az is, hogy a helyiek egyre jobban odafigyelnek a tartományi újjáépítési csoport CIMIC-részlegének projektjeire, keresik a kapcsolatot a katonákkal. 

Legutóbb például egy olyan tanfolyam indítását kérték a CIMIC-szakemberektől, amelyen ács- és asztalosszakmát szerezhetnek az érdeklődők. A tanfolyamot többhetes telefonálás és megbeszélés előzte meg, de a CIMIC-szakemberek gyors munkájának köszönhetően hamarosan, a tervek szerint februárban megkezdődhet a kurzus.

„Több ezer dollárral támogatjuk ezt a tanfolyamot, mert a biztonság növelése mellett csak az oktatással lehet megváltoztatni az afgán emberek életét, hogy újra a béke és munka tegye ki a napjaikat, ne pedig a «háborúskodás». A műveletek után rendkívül fontos, hogy az emberek érezzék a törődést, illetve a korábbi ellenállók és bűnözők önként tegyék le a fegyvert, és kapjanak alternatívát a mindennapi életbe történő visszailleszkedéshez" – mondta a projekt kapcsán dr. Ruszin Romulusz ezredes, a PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka.

A magyarok vezette tartományi újjáépítési csoport már január első napjaiban a helyszínre szállította a tanfolyamhoz szükséges faanyagokat és szerszámokat. A tervek szerint a kurzust sikeresen elvégzők megkapják az addig használt szerszámaikat, így könnyebbé válhat számukra a saját vállalkozás beindítása.

 Fotó: Kálinger Roland százados