Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Kelet-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 11. 16:57

Tíz ember halt meg január 10-én, kedden a kelet-afganisztáni Seránban, ahol tálib lázadók megtámadtak egy kormányzati kommunikációs központot – közölte az afgán belügyminisztérium.

Az akciót hárman hajtották végre, s ketten közülük működésbe hozták a testükre erősített robbanószert. A három tálibon kívül három rendőr és a központ négy alkalmazottja halt meg.

Balh tartományban, Kabultól 300 kilométerre északra az afgán és a külföldi koalíciós erők hét feltételezett lázadót megöltek, harmincat elfogtak, s házi készítésű robbanószereket, taposóaknákat, egyéb fegyvereket és lőszert zsákmányoltak.

Hivatalos források közlése szerint tovább folyik az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-erők utánpótlási útvonalának északra, Oroszország és Közép-Ázsia irányába történő áthelyezése, ami tavaly novemberben gyorsult fel, miután egy tévedésből végrehajtott, s 24 pakisztáni katona halálát okozó NATO-támadás miatt a végletekig feszültté vált a pakisztáni-amerikai viszony.

Az afganisztáni háború tíz évének nagy részében a szövetséges erők utánpótlásának 90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezett Afganisztánba, de az utóbbi három évben egyre növekvő szerepet kapott az utánpótlásban Közép-Ázsia. Ma már a csapatok ellátmányának 85 százaléka az északi útvonalon érkezik – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai hivatalos személy.