Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség a gáton szolgál

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kormány Gábor, Bognár Anita |  2024. szeptember 18. 13:07

„Az éjszaka négy helyszínen voltunk jelen, dolgoztak a munkacsoportjaink. A mai nap folyamán tizenkét helyszínen jelen lesz a Magyar Honvédség hivatásos és területvédelmi tartalékos erőkkel” – tájékoztatta a sajtó képviselőit az árvíz elleni védekezés katonai jelenlétéről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember 18-án, Vácon.

w2024.09.18_Vac_arviz_tartalekoksok_KG_6_1M0A6772

Vác kiemelt helyszíne a Dunakanyarban folyó védekezésnek, a Magyar Honvédség 156 fős, területvédelmi tartalékosokból álló munkacsoporttal építi a védművet. „Nagyon büszke vagyok az önkénteseinkre, akik arra esküdtek föl, hogy területvédelmisként szeretik és megvédik ezt az országot. Ők önként jelentkeztek erre a feladatra nagy számban és végzik azt a nagyon fontos munkát, ami Vác védelmét jelenti” – húzta alá a tárcavezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az országban végzett munkálatokkal kapcsolatban elmondta: „a folyamat rendezetten, magabiztosan, nyugodtan halad. A mai nap folyamán 1677 katonával teljesítünk országszerte szolgálatot. Huszonnégy órán belül ezt további négyezer fővel emelni tudjuk, bárhol, ahol szükséges”. A tárcavezető hozzátette: a Magyar Honvédség nem csak kézi erőit, hanem a légierőt és kétéltű eszközeit is mozgósította, azaz minden szükséges eszközzel támogatják az árvíz elleni védekezést.

w2024.09.18_Vac_arviz_tartalekoksok_BA_5_MG_3372

Dr. Ványai László a váci és a környékbeli civil önkéntesek helyi koordinátora a városban történő védekezés kapcsán elmondta: a hét eleje óta folyamatosan készülnek a tetőzésre és a mai napon további kétszáz polgári önkéntes csatlakozik hozzájuk. Az önkéntesek szakmai irányítását a Vízügy és a Katasztrófavédelem munkatársaival közösen végzik.