Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: rendkívül fontos egy önálló, erős védelmi ipar kiépítése

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala |  2023. április 5. 21:01

Rendkívül fontos egy önálló, erős védelmi ipar kiépítése – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Rheinmetall németországi gyáregységében tett látogatása után.

Rheinmetall_1_nyitó

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Unterlüss-ben elmondta: ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát garantálni tudjuk, fegyvereket kell vásárolni. Magyarország azonban már eljutott arra a szintre, hogy nem pusztán vásárol fegyvereket, hanem azok gyártói is Magyarországra települnek, és közösen gyártjuk azokat az eszközöket, amelyek a megújuló magyar haderő jövőbeli eszközei lesznek.

A német Rheinmetall vállalattal fennálló együttműködés – amely már stratégiai partnerségi szintre emelkedett – jóval azelőtt elindult, hogy a háborús helyzet nyomán egyre több ország kezdte el haderőfejlesztését. Partnerségünknek köszönhetően Zalaegerszegen gyártják a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet, ennek eredményeképpen a magyar haderőt a németországi mellett a zalaegerszegi gyártósorról legördülő eszközök is erősíteni fogják.

Hasonlóan fontos a Rheinmetall-lal közös projektben felépülő várpalotai lőszergyár is, melynek jelentőségét hangsúlyozza, hogy a lőszergyártás ma már egész Európát érintő kérdés és probléma.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az unterlüss-i gyárban tett látogatás alkalmával tárgyalást folytattak a Rheinmetall vezetőivel a magyar haderő további fejlesztését célzó együttműködés jelenlegi helyzetéről, valamint jövőbeni irányairól és lehetőségeiről is. Ennek keretében nemcsak az eszközök beszerzéséről esett szó, de magyarországi gyártási lehetőségekről is. Rendkívül fontos ugyanis a haderő erősítése mellett egy önálló, erős védelmi ipar építése is, amely a magyar haderő ellátási láncának biztosítása mellett a magyar gazdaságot is hangsúlyosan tudja erősíteni.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye