Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítástechnikai eszközökkel segít a KFOR

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 13. 8:42

Az MH KFOR Kontingens CIMIC (Civil- Military Cooperation, Civil- Katonai Együttműködés) csoportja infrastruktúra fejlesztési programot indított márciusban Dakovica/Gjakove járásban, amelynek újabb lépéseként számítógépeket, informatikai eszközöket adtak át a járási székhely egyik gimnáziumában.

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja és Djakovica/Gjakove járás vezetői márciusban egyeztek meg abban egy átadást követően, hogy olyan fejlesztési programot indítanak, amelyben a terület infrastrukturális fejlesztése kapja a fő hangsúlyt. Ezen belül elsősorban a képzés, oktatás színvonalának emelése a legfontosabb cél, de az úthálózat és az egészségügy fejlesztésére is figyelmet fordítanak.
Az elindított fejlesztési program ötödik állomásaként, április 08-án, a járás központjában, Dakovica/Gjakove-ben, a Hajdar Dushi Gimnázium tanárai és diákjai vehettek át számítástechnikai eszközöket a magyar kontingens parancsnokától, Cseklán István őrnagytól.

Az átadáson megjelent Dakovica/Gjakove járás alpolgármestere, Agim Koci úr,

valamint a terület oktatási igazgatója, Silvana Haxhikadrija asszony is. Az adományozott eszközöket az oktatási intézmény nevében annak igazgatója, Syrja Zeka úr vette át.
Összességében 8 darab teljes számítógép konfiguráció, 8 darab szünetmentes tápegység, 6 darab lézernyomtató, 1 darab projektor és 1 darab vetítővászon fogja segíteni a diákok oktatását a jövőben köszönhetően a magyar kontingensnek.
Cseklán István őrnagy beszédében hangsúlyozta, hogy az informatika oktatása minden ország számára örökké aktuális és fontos kérdés. A számítógép és az internet segítségével feltárul a világ, és megsokszorozódnak a lehetőségek. A diákok olyan képzésben részesülnek, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy piacképes tudással vágjanak neki a felnőtt életnek.

Válaszbeszédében a járás alpolgármestere megköszönte, hogy a magyar kontingens ezzel a projekttel biztosítja a lehetőségét annak, hogy az iskola diákjai ugyanolyan szintű oktatásban részesüljenek, mint az Európai Unió országaiban élő társaik. A jövőbeni együttműködésről szólva a járási vezető kijelentette, hogy mindenben támogatják a kontingenst, mert a magyar katonák egyértelműen bizonyították segíteni akarásukat.
A terület oktatási igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az átadott eszközök lehetőséget teremtenek, és komoly segítséget jelentenek a tanításban éppúgy, mint a tanulásban. Ezzel a projekttel az iskola diákjai olyan esélyhez jutnak, amelyet megragadva saját életkezdésüket könnyítik meg.