Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-kínai egyetértés Iránról

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 13. 8:19

Megállapodott az amerikai és a kínai elnök hétfőn Washingtonban arról, hogy együttműködnek az Irán elleni szankciók kidolgozásában – közölte a Fehér Ház. Barack Obama és Hu Csin-tao (Hu Jintao) a nukleáris biztonsági csúcstalálkozó megnyitása előtt folytatott másfél órás megbeszélést.

A találkozó fő témája a perzsa állam vitatott atomprogramja volt – mondta Jeff Bader, az amerikai elnök tanácsadója. Közlése szerint a két elnök utasította diplomatáit, hogy dolgozzanak együtt az iráni atomdossziéval foglalkozó államokkal és az illetékes ENSZ-tisztségviselőkkel egy szankciókat tartalmazó határozat megfogalmazásban.

A kínai delegáció szóvivője közleményében nem szólt szankciókról, de hangsúlyozta: Peking reméli, hogy valamennyi érintett fél arra törekszik majd, hogy tárgyalás útján oldják meg az iráni kérdést.

Kínának és az Egyesült Államoknak ugyanaz az alapvető célja Irán ügyében – közölte Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu), hozzátéve, hogy Peking kész részt venni a kérdéssel foglalkozó öt másik hatalom, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Németország tárgyalásain.

Obama és Hu megbeszélése az első kétoldalú találkozó volt azóta, hogy a két ország kapcsolatai az utóbbi hónapokban hullámvölgybe kerültek az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásai, illetve Obama és a dalai láma találkozója miatt.

A tárgyaláson szóba került a jüan árfolyamával kapcsolatos nézeteltérés is, ám a felek nem értek el áttörést az ügyben. Obama ismételten kifejtette, hogy Kínának „piacorientáltabb" árfolyampolitikát kellene követnie – közölte Bader.