Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítástechnikai tanfolyam indult Pol-e Khomri-ban

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. november 25. 9:20

Számítástechnikai alaptanfolyam kezdődött november 20-án az afganisztáni Pol-e Khomri-ban található rendőrparancsnokságon (PoHQ). A kurzust az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport (PRT) összekötő csoportja (OCC-P Operational Coordination Center) és a Belügyminisztériumtól az EUPOL (European Union Police Mission in Afghanistan) állományába vezényelt magyar rendőrök közösen szervezték az afgán rendőrök és katonák részére.

1595927766
Dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT parancsnoka Krupinca András őrnagyot, az OCCP összekötő főtisztjét bízta meg a feladat végrehajtásával, míg az EUPOL részéről Kondás Tibor rendőr alezredes és Dömöki Zsolt rendőr alezredes vettek részt a közös munkában.

A tanfolyam elindítását többhetes tervezési és szervezési munka előzte meg. Először is a parancsnokságon szolgálatot teljesítő afgán rendőrök és katonák elöljáróival kellett egyeztetni a tanfolyamok iránti igényről, és csak ezután következhetett a jelentkezők felmérése.

Meg kellett vizsgálni továbbá, hogy az együttműködő szervezetek (PRT, EUPOL) milyen módon tudnak hozzájárulni a tanfolyam sikeres végrehajtásához. A kurzus pénzügyi támogatását az EUPOL vállalta fel, a tervezési és a technikai feladatokat pedig az MH PRT végezte.

A tanfolyamon használt számítógépek, illetve a gépek működéséhez szükséges energiaszolgáltatást biztosító aggregátor már a korábbi projekteknek köszönhetően rendelkezésre állt az ANSF (Afghan National Security Forces − Afgán Nemzeti Biztonsági Erők) számára.

Fotó: Magyar Gergely hadnagy