Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz éve halt meg Boldog IV. Károly király

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Babák László nyugállományú ezredes, dr. Muha Lajos nyugállományú ezredes |  2022. április 6. 14:30

Madeira szigetén emlékeztek meg Boldog IV. Károly király halálának századik évfordulójáról. A megemlékezésen Magyarországot nem csak egyházi és állami vezetők, de a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár - saját költségen kiutazó - katonai hagyományőrzői is képviselték.

kep11a

A katolikus egyházban a boldoggá vagy szentté avatottak emléknapja általában földi haláluk, vagyis mennyei születésnapjuk napja. Bár Károly király ezen szabály alól éppen kivétel (az ő egyházi ünnepe házasságkötésének napja, október 21., amely ettől az évtől kezdve a katonai hagyományápolás napja is), de halálának centenáriumán több megemlékezésre is sor került. Ezek közül a legfontosabbakat életének utolsó helyszínén, Madeira szigetén rendezték meg.

Már az ünnep előestéjén rózsafüzért imádkoztak a sziget jezsuita templomában, majd a sziget központjának, Funchalnak a bazilikájában tartottak koncertet, amelyen – többek között – részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Habsburg-Lotharingiai György magyar királyi herceg, párizsi nagykövet, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

kep13a

Másnap szintén a katedrálisban pontifikáltak ünnepi szentmisét, amelyen több uralkodóház tagjai, valamint egyházi és állami méltóságok is részt vettek. Délután a király nyughelyének helyet adó templomban volt megemlékezés.

A rendezvényeket szombaton délelőtt a szent életű uralkodóról szóló kiállítás megnyitója zárta.