Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz kilogrammos légibomba került elő a Gellért-hegyen

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Lermán Hajnalka szakaszvezető |  2021. november 16. 17:51

Újabb második világháborús robbanótest került elő a Citadella sétányon zajló építési munkálatok folyamán a napokban: földmunkák során egy száz kilogrammos szovjet légibombára bukkantak a helyszínen dolgozók.

tűzszerész_facebook (3)

Közismert tény, hogy a Gellért-hegyre felsétálva egyedi panoráma tárul elénk a fővárosról. De a kilátás mellett egyéb különlegességek is megfigyelhetőek az említett magaslaton. Az 1854-ben emelt Citadella erőd falain található lövedéknyomok mellett a bevésések között például a mai napig látható olyan cirill betűs felirat, amely Budapest ostromának idején keletkezett, az egykori Vörös Hadsereg ismeretlen katonája által beütve, emlékül az utókor számára.

Lakatos Sándor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok a Citadella sétányon zajló építési munkálatok folyamán előkerült 100 kilogrammos szovjet légibombáról megállapította, hogy az eszköz szállítható állapotú, így a katonák el is vitték a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából. A művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei ezúttal szimbolikus területen végeztek mentesítést, háttérben a kivilágított Szabadság-szoborral, amelynek talapzatán 1993 óta az alábbi felirat olvasható: „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért". Köztük vannak hősi halottaink, több mint háromszáz tűzszerész és aknakutató, akik 1945 óta, békeidőben, szolgálati feladatuk ellátása során veszítették életüket.

tűzszerész_facebook (1)
tűzszerész_facebook (2)