Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU védelmi miniszteri és V4+ találkozó Brüsszelben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. november 16. 17:26

Az Európai Unió védelmi miniszterei találkoztak november 15-én és 16-án Brüsszelben, ahol hazánkat Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviselte. A védelmi miniszterek plenáris üléseit megelőzően a visegrádi országok védelmi miniszterei találkoztak francia partnerükkel, Florence Parly miniszterrel. A megbeszélés a magyar V4-elnökség első V4+ formátumú miniszteri szintű találkozója volt.

Brüsszel (2)

A védelmi miniszterek találkozóját november 15-én este egy stratégiai megbeszélés vezette be, ahol a tagállamok értékelték a közös európai védelempolitika jövőjét meghatározó Stratégiai Iránytű dokumentumot. A tárcavezető magyar részről üdvözölte az európai védelmi képességek fejlesztését, hangsúlyozva, hogy azoknak hozzá kell járulniuk a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítéséhez és a régióban jelentkező kihívások hatékonyabb kezeléséhez. Magyarország mind a nemzeti és többnemzeti képességfejlesztés, mind a védelmi ipari együttműködés területén jelentős eredményeket ért el, amelyekkel támogatni fogja az erősebb európai védelmi együttműködést – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Franciaországgal kiegészült visegrádi négyek találkozójának fő témája az előző napon a Külügyek Tanácsa és a védelmi miniszterek együttes ülésén bemutatott Stratégiai Iránytű tervezete, illetve az aktuális biztonsági kihívások, valamint a francia EU elnökség programja volt. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a V4+Franciaország találkozó kapcsán kiemelte, hogy a miniszterek elsők között oszthatták meg az előző napon bemutatott Stratégiai Iránytűről alkotott véleményüket.

A találkozó lehetőséget biztosított arra is, hogy megismerjék a január 1-jén kezdődő francia EU-elnökség fontosabb prioritásait, illetve informálhatták a francia felet a TAKUBA misszióban történő magyar részvétel parlamenti jóváhagyásáról. A Stratégiai Iránytű kapcsán a tárcavezető kifejtette, hogy a dokumentum egy kiegyensúlyozott és jó alap, teljesíti a tagállamok azon elvárását, hogy realisztikus és végrehajtható legyen.

Benkő Tibor szerint minden esély megvan arra, hogy 2022 márciusáig konszenzusra jussanak a stratégiáról és az abban foglalt feladatok következetes végrehajtásával az Európai Unió az évtized végére erős és hiteles szereplővé válhat a biztonság és védelem terén.

Brüsszel (3)

A miniszterek a találkozón érintették a lengyel-belarusz határon kialakult helyzetet. „Magyar részről világossá tettem, hogy lengyel barátaink számíthatnak ránk és a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy hozzájáruljon az EU külső határainak védelméhez” – jelentette ki a magyar tárcavezető. Hangsúlyozta továbbá, hogy a V4+ találkozó a magyar elnökség egyik kiemelt rendezvénye volt, amely bizonyítja, hogy a visegrádi négyek a biztonság és védelem területén is meghatározó szereplői Európának.

Szintén az EU védelmi miniszteri találkozó keretében tartották meg az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) miniszteri ülését, ahol a tárcavezetők a védelem területét érintő innováció és technológiai előrehaladásról készült EDA dokumentumot vitatták meg, illetve az érintett tagállamok – köztük Magyarország is – aláírták a határokon átívelő csapatmozgások engedélyezési eljárásairól szóló (CBMP) megállapodást is.

Az EU védelmi miniszteri találkozó egyik kiemelt témája volt az EU kiképző missziók (EUTM) helyzete, amellyel kapcsolatosan a honvédelmi miniszter elmondta: az EU kiképző missziók az Európai Unió egyik fontos eszközét jelentik a kihívások kezelésében, és növelni kell hatékonyságukat annak érdekében, hogy az EU képes legyen gyorsan és hatékonyan fellépni ezen kihívások vonatkozásában. Ebből kifolyólag hazánk támogatja az EUTM-ek rugalmasabb és robusztusabb mandátumait – tette hozzá a miniszter.

A NATO főtitkár, Jens Stoltenberg részvételével vitatták meg az EU-NATO együttműködés aktualitásait. Ezzel kapcsolatosan Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy soha nem volt még ilyen fontos az EU-NATO kapcsolatok erősítése, mint most. Mindenekelőtt azért, mert olyan kihívásokkal nézünk szembe, amelyek közös fellépést igényelnek. A miniszter kiemelte továbbá, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az erős, jól működő közös biztonság-és védelempolitika iránt, hiszen csak egy erős Európával tud fejlődni a transzatlanti szövetség.