Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Század szinten folytatódott a felkészülés

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző és Tóth Csaba főtörzsőrmester felvételei |  2021. október 1. 16:04

Század szintű harcászati foglalkozásokat tartottak szeptember végén a NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésre készülő MH Közepes Lövészdandár 3. Lövészzászlóaljának katonái.

lövészet_Búz (14)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj bázisán megalakított és az őszi ellenőrzésre készülő alegység Táborfalván folytatta a felkészülést.

A századok felkészültségi szintjét az éleslövészettel egybekötött harcászati ellenőrző foglalkozások során nyújtott eredmények mutatták meg. A század szintű éleslövészeteken a lövész katonák a Carl Gustav rakéta-páncéltörő fegyvereket is használták.

lövészet_Búz (2)

Simon Martin százados, a második század parancsnokaként elmondta: az éleslövészeten a század egy védelmi harcfeladatot kapott. Harcászati feladatuk az volt, hogy a védelmi terepszakaszon a feltételezett ellenség támadását kellett megállítaniuk, majd ezt követően egy ellenlökéssel visszaállítaniuk az eredeti helyzetet. „A rendelkezésre álló idő alatt mindent megtettünk, hogy felkészüljünk az ellenőrzésre, a katonák az esős időjárás ellenére is az elvárásoknak megfelelően teljesítették a kapott feladatokat” - hangsúlyozta a század parancsnoka.

lövészet_Búz (5)

A gyakorlat ideje alatt a 3. Lövészzászlóalj aknavető szakasza a felkészítés részeként egyéni és kötelék tűzfeladatot hajtott végre. Az éles gránátok használata előtt a katonák az ellenőrző tűzvetetés során bizonyították felkészültségüket, majd a szakasz minden tagja a rendszeresített 60 milliméteres aknavetővel sikeresen teljesítette a tűzfeladatokat.

Az ellenőrzések során csak kisebb hiányosságokat tártak fel, amelyek javítása után októberben megkezdődik a zászlóalj összekovácsolása.