Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századgyakorlat EUFOR módra

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 4. 22:41

A hadműveleti helyzet bonyolult, azonban a parancs egyszerű, már-már kicsit megszokott, de mégis mindenben van valami új itt Szarajevóban a Többnemzetiségű Zászlóalj (MNBN) háza táján. Ezen a napon a zászlóalj ALPHA százada kapott parancsot több nemzeti századszintű gyakorlat végrehajtására.

A végrehajtás folyamán át-alárendelésre került hozzá a zászlóalj DELTA századának egy szakasza, valamint műveleti együttműködésre kötelezték a zászlóalj műszaki mentesítő részlegével (EOD) és támogatásként igénybe vehetnek légi szállítást is.

Tavaly decemberben Tatáról, az MH 25. Klapka György Lövészdandártól kiérkezett katonák szerepeltek már minden alegység kötelékében, de ez az első alkalom, mikor a zászlóalj közvetlen irányítása alatt, mint önálló megerősített alegység adhatnak számot tudásukról a zászlóalj vezetése számára.

Az ellenőrző csoportba valamennyi századparancsnokot bevonták és ellenőriztek minden olyan területet, ami egy ilyen feladat végrehajtásakor fontos lehet a zászlóalj számára.
A zászlóalj alájátszó részlege amennyire csak tudta megnehezítette a katonák dolgát. Sok incidens, sok feladat. Érezni lehetett a határozottságot a század katonáin és nem volt olyan esemény, amit nem oldottak volna meg.
A nap folyamán a helyzet egyre kritikusabbá vált. A szomszéd településen tüntetések kezdődnek egy LOT ház ellen. A zászlóaljparancsnok ekkor döntött az evakuálásró

A gyakorlat egyébként sikeres volt, s a század kiképzési főnöke elmondta: a kontingens már a következő századgyakorlatra készül.