Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századtámpont a Bakonyban

Szöveg: Király Róbert Sándor főhadnagy | Fotó: Bőkény János őrvezető, Fotó: Király Róbert Sándor főhadnagy |  2024. október 14. 13:30

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái úgynevezett századtámpontot építettek ki Kőrös-hegyen annak érdekében, hogy a lőtéren valósághű környezetben hajthassák végre a katonák harcászati kiképzési szakfeladataikat.

2024.10_Erod_a_Bakonyban_3

A műszaki projekt különleges kihívását az adta, hogy a terület felszín alatti rétegeit túlnyomórészt mészkő alkotja, így az erődítmények kialakítása sziklás talajban történt. Ez nemcsak a műszakigépes-állomány számára jelentett nagy kihívást, hanem az utászkatonák is jelentős feladatokat kaptak az építés során.

A raj- és szakasztámpontok, óvóhelyek, valamint a harcjármű fedezékek és tüzelőállások létrehozásakor nagy figyelmet fordítottak a terep adta lehetőségek maximális kihasználására, hogy a tűzerő és a védelem a lehető legoptimálisabb legyen, valamint az erődítmények biztosítsák a gyors mozgás és reagálás lehetőségét is a kiképzési feladatok végrehajtása alatt során.

Eddig elkészültek:

  • A tüzelőállások, amelyek a legkeményebb környezetben is helytállnak.
  • A harcjármű fedezékek, amelyek biztosítják a járművek védelmét.
  • A föld alatti óvóhelyek, ahol katonák biztonságban lehetnek.

A tüzelőállások, harcjármű fedezékek és óvóhelyek tehát már formát öltöttek, de a projekt még nem ért véget.