Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

James Bond kedvenc repülőgépe Pápán állomásozik

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: archív felvételek |  2024. október 14. 15:00

Nehéz volna felsorolni, mennyi sikerfilmben láthatta a nagyközönség a C-17 teherszállító repülőgépet. A népszerű katonai eszköznek és az első magyar repülésére érkezett KC-390 Milleniumnak otthont és műszaki karbantartást nyújt a pápai MH 47. Bázisrepülőtér. A modern eszközök és a Nehéz Légiszállító Ezred működésébe az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorának október 15-i adása enged betekintést.

C-17_Pápa_02

James Bond kedvenc teherszállító repülőgépe a valóságban katonai és humanitárius akciók elengedhetetlen eszköze. Haitiben, Líbiában, Malin, Pakisztánban és Afganisztánban egyaránt sikerrel vizsgázott a C-17-es, amiből három magyar felségjelzésű gép állomásozik Pápán. Légiteherdobási képességének fenntartásáért a 12 ország katonáit tömörítő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) felel. „Egy katona pályájának fénypontja, ha itt szolgálhat” – fogalmazott Gotthárd Péter, a HAW főtörzsőrmestere.

KC-390_01

A pápai MH 47. Bázisrepülőtér a HAW fogadóállomásaként, valamint rendszeres többnemzeti gyakorlatok révén szakképzett és angolul magas szinten beszélő műszaki állományt biztosít. A mindenféle típusú repülő fogadására, feltöltésére és tárolására felkészült bázis légikutató-mentő szolgálatot is működtet és bármikor képes technikai ellátást nyújtani H145M és H225M helikoptereknek, C-17 repülőgépnek vagy KC-390 Millenium szállítógépnek.

KC-390_02

A Milleniumot Asztalos István alezredes emelte első magyarként levegőbe – Kecskeméten. „A szimulátoros repüléshez képest elmondhatatlan élmény volt ezt a 800 km/h végsebességű eszközt kezelni” – mondta az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár repülésbiztonsági főnöke és pilótája. „Annak idején mások unszolására vágtam bele a pilótaképzésbe, az első repülés után pedig iszonyú fejfájással szálltam le a gépről. Aztán elmúlt a fejfájás, a magasság iránti vonzalom viszont máig él bennem.”

drón_01

A fentiekhez hasonló modern eszközök fejlesztésében Magyarország is részt vesz. „A megváltozott biztonsági környezetben újfajta eljárásokat kell alkalmaznunk. Felkészült szakembereinknek köszönhetően katonai szövetségeink innovációs képességéhez hozzá tudunk járulni” – fogalmazott a digitális katona program, a homokfutó, az elektromos motor és az úgynevezett felforgató technikák szerepét hangsúlyozó Deme László, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára.