Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százezer repült óra a Gripennel

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. február 6. 9:21

Mats Thorbiornsonnak, a Saab tesztpilótájának és Mike Edwards ezredesnek, a dél-afrikai légierő pilótájának irányítása alatt a dél-afrikai második Gripen, az SA02 számú repülőgép történelmet írt. A tervezett tesztrepülések során a múlt héten teljesítették a teljes nemzetközi Gripen-flotta százezredik repült óráját.

2008. január 28-án, helyi idő szerint kilenc óra tizenöt perckor a dél-afrikai festésű JAS–39D kétüléses, negyedik generációs vadászgép felszállt a svédországi Linköping légterébe egy másfél órás repülésre.

– Ma nagyon büszkének érzem magam, és a Saab minden dolgozója büszke lehet a teljesítményünkre, ez egy nagy mérföldkő a Gripen-programban. Mi folyamatosan fejlesztjük a Gripent, és ez nagyon jó – nyilatkozta Mats Thorbiornson.

Mike Edwards ezredes nem az első rekordját állítja be a típuson. Õ volt az ezredik felhasználó, aki a Gripen vadászgépen repült.

1595873106

– Mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy a százezredik repült óra a dél-afrikai repülőgép repülésére került. Én nagyon örültem, hogy részt vehettem a százezredik repült órás repülésben, és természetesen tisztelet és megbecsülés jár minden Gripen-pilótának is, mivel ez a rekord egy közös munka eredménye – nyilatkozta Edwards ezredes.

Dél-Afrika első Gripene 2008-ban áll szolgálatba.