Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy F-15-ös vadászgép a Hawaii-szigeteknél

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. február 6. 9:15

Február 2-án a Hawaii-szigetektől nem messze a Csendes-óceánba zuhant a Nemzeti Gárda egyik F–15D Eagle típusú vadászrepülőgépe. A 154. ezred 199. vadászrepülő-századába tartozó repülőgép pilótája sikeresen katapultált. Az óceánból a parti őrség mentőhajója halászta ki a sértetlen pilótát.

Úgy látszik továbbra is balszerencse sorozat sújtja az F-15-ös flottát. Mint ismeretes november óta átvizsgálások és ellenőrzések egész sora követte egymást és az Eagle-k jórészt a reptereken rostokoltak. A típus régebbi példányaira kimondott repülési tilalom az újabb F-15E Strike Eagle gépeket nem érintette. Azok a példányok, melyek átestek az alapos strukturális vizsgálatokon és rendben találtattak újra repülhettek, ezek közé tartozhatott a Hawaii Nemzeti Gárda gépe is.

Mindenesetre a mostani baleset sem vet jó fényt az öregedő típusra, ugyanakkor elősegítheti az új F-22A Raptorok darabszámának növelését. A légierő ugyanis szeretné ha a Pentagon növelné az ötödik generációs stealth vadászgép megrendelés-állományát. Amennyiben az F-15-ösök a tervezettnél hamarabb esnek ki az aktív szolgálatból, akkor a légierő komoly géphiánnyal lesz kénytelen szembenézni…

A baleset okainak kivizsgálást nehezíti, hogy a gép a Csendes-óceánba zuhant, így kiemelése és viszgálata nehézségekbe ütközhet. Ilyen esetekben a pilóta beszámolója, a rádiózás és az esetleges szemtanúk vallomásai szolgáltathatnak adatokat.