Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százezrek menekülnek el a Fülöp-szigetekről

Szöveg: hirtv.hu/honvedelem.hu |  2008. augusztus 13. 9:20

A Fülöp-szigetek déli részéről már több mint 160 ezren menekültek el a hadsereg és a muszlim lázadók közti harcok miatt. A muszlim fegyveresek az elmúlt hetekben több falvat elfoglaltak az ország déli részén. A hadsereg ezeket akarja visszaszerezni.

Második napja tart a kormányerők és muszlim szeparatisták harca a Fülöp-szigetek déli részén. Észak-Cotabato tartomány 56 falujából már 160 ezer ember menekült el.

Bármi is történjen, ha a helyzet nem javul, nem megyünk haza – mondja az egyik menekült.

A Moro Iszlám Felszabadítási Front gerillái az elmúlt hetekben több katolikus falut is elfoglaltak. Vezetőik ugyan megállapodást kötöttek a hadsereggel a kivonulásról, de egységeik fellázadtak és további településeket foglaltak el.

A harcok azután robbantak ki, hogy a kormány katolikus politikusok nyomására visszamondta korábbi ígéretét, amely szerint muszlim autonóm területet jelölt volna ki az ország déli részén.

A 12 ezer fegyveressel rendelkező Moro Iszlám Felszabadítási Front már négy évtizede vív gerillaháborút egy iszlám állam kikiáltásáért az ország déli, muszlimok lakta térségében.