Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A románok is bíznak a katonáikban

Szöveg: itthon.transindex.ro/honvedelem.hu |  2008. augusztus 13. 9:17

A romániaiak bizalmi listáján a tűzoltók, a katonaság, az orvosok és a tanárok szerepelnek az első helyeken, míg a politikusokban bíznak a legkevesebben – állítja az itthon.transindex.ro internetes újság.

A GFK Custom Reserch idén március–áprilisban készült felmérése szerint a tűzoltóság a legmegbízhatóbb intézmény: a megkérdezettek 94 százaléka megbízhatónak tartja őket. A sorrendben a második a hadsereg (90 százalék), a harmadik pedig a posta (89 százalék). A tanárokban 85 százalék, az orvosokban 75 százalék bízik. A reklámokban 58 százalék, a rendőrségben 53 százalék bízik meg.

Ezzel szemben a legkevesebben a politikusokban bíznak – bizalmi indexük mindössze 14 százalékos. Az ügyvédek ennél valamivel jobban szerepeltek (42).

Az uniós országokban a politikusokkal szembeni bizalom aránya megegyezik a romániai átlaggal, míg a nyugat-európai országokban még ennél is rosszabb a megítélésük. Olaszországban 6 százalék, Görögországban 9 százalék, Franciaországban és Németországban 10 százalék a bizalmi indexük.