Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhuszonöt esztendős a békefenntartás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. február 4. 8:18

Százhuszonöt esztendővel ezelőtt, egészen pontosan 1897. február 4-én, Pintér Gyula konzul vezetésével, az Osztrák-Magyar Monarchia két hadihajónyi, zömmel magyar legénysége partra szállt Kréta-szigetén. Céljuk az volt, hogy a véres harcokká fajult török-görög belviszályban helyre állítsák a békét.

A fentiek alapján joggal fogalmazhatunk úgy, hogy a békefenntartás legnagyobb részben hazánk találmánya, hiszen jórészt magyar katonák hajtották végre a világtörténelem első ilyen jellegű misszióját. Legelső békefenntartó mozzanatként az osztrák-magyar konzulátus védelme érdekében Pintér Gyula szakasza egy részét önhatalmúlag kordonszolgálatra rendelte, elválasztva így egymástól a város török és görög negyedét. Ez a misszió egyébként teljes sikerrel zárult, mert a később hat hadihajónyi felfegyverzett tengerészgyalogság megjelenése hamar konszolidálta a szigeten kialakult borzalmas helyzetet. Érdekesség, hogy míg a görög és a török féllel hivatalos úton a nemzetközi erők viszonylag simán megkötötték a békemegállapodást, a lakosság – további határozott közbelépésig – fegyverrel, utcai harcokkal akarta érvényesíteni érdekeit.

Sajnálatos módon a fenti jeles dátum egyben szomorú emlék is, ugyanis Krétán veszítette életét az első magyar békefenntartó, Martinák Ferenc sorhajóhadnagy.

Február 4-én ünnepli tehát 125. esztendős fennállását a nemzetközi békefenntartás. Ebből az alkalomból 10 órától koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak Pákozdon, a Katonai Emlékparkban. Az esemény lehetőséget kínál a békefenntartás történetének áttekintésére, a három földrész számos országában zajló tevékenység összefoglalására, és az áldozatok előtti főhajtásra is.

További részletek a rendezvényről elérhetők a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely honlapján.

Pákozd_plakát