Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százöt évi börtönre ítélték az ETA volt katonai vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 8. 7:39

Százöt évi börtönre ítélte november 7-én, hétfőn egy spanyol bíróság Javier García Gaztelut (mozgalmi nevén Txapotét), a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szakadár szervezet volt katonai vezetőjét, mert 2000 februárjában meggyilkolt egy szocialista politikust és annak testőrét.

Gaztelut 2001-ben fogták el Franciaországban, 2007 decemberében átadták a spanyol igazságszolgáltatásnak, miután számtalan más gyilkosság elkövetése miatt több évtizedes börtönnel sújtották.

Fernando Buesa szocialista politikus és testőre 2000. február 22-án halt meg egy autóba rejtett pokolgép robbanásában. A támadásnak két sebesültje is volt.

A spanyol legfelsőbb bíróság által hétfőn meghozott ítélet az első azóta, hogy az ETA ez év október 20-án bejelentette, hogy feladja a Baszkföld függetlenségért 40 éven át folytatott harcát és lemond az erőszakról.

Txapotét korábban 30 évi börtönnel sújtották 2006 decemberében Gregorio Ordoneznek, a Spanyol Néppártban a baszk Giupuzcoa tartományi elnöke elleni 1995-ös merényletért, valamint egy rendőr meggyilkolásáért. További két másik ügyben 82 évi börtönt szabtak ki rá Fernando Mugica szocialista vezető meggyilkolása, valamint egy baszkföldi diszkó elleni 2000-ben elkövetett merénylet miatt.

A baszk szélsőségesek egykori katonai vezetője végül ötven évi börtönt kapott Miguel Angel Blanco néppárti városi tanácsos 1997-es elrablásáért és meggyilkolásáért.