Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknavetőgránát a gyorsforgalmi út mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 8. 6:26

A 44. héten, azaz október 31. és november 6. között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítőfőnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2415 bejelentést kaptak.

Október 31-én Budapest XIX. kerületéből, a Vak Bottyán útról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a ferihegyi gyorsforgalmi út mellett, egy erdős területen világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével a helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.

November 4-én ugyancsak a fővárosban, de ezúttal a XIV. kerületben akadt dolguk a tűzszerészeknek: az Izsó utcában, egy társasház udvarán, földmunkák közben bukkantak rá egy 82 milliméteres aknavetőgránátra. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről, majd a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

November 5-én Kőröshegyen, a Dózsa György úton végeztek földmunkákat, amelyek során két, második világháborús kézigránát került elő. Az azonnal értesített tűzszerészek a Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette járőrt küldték a helyszínre, amely egy RPG–40-es és egy RPG–43-as típusú, szovjet gyártmányú robbanószerkezetet talált a megjelölt címen. A gránátokat a közelben kijelölt helyen meg is semmisítették.

Ugyanezen a napon Dányra is ki kellett vonulnia a Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette tűzszerészjárőrnek: a Fő úton ugyanis egy 50 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő földmunkák közben. A szerkezetet a tűzszerészek felrobbantották.

Szintén november 5-én Mezőkövesden, a Kavicsos-tó úton egy munkagödörben bukkantak rá a munkások egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörőgránátra. A világháborús robbanószerkezetet a Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.