Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száztíz éves a bolgár légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu | Fotó: Varga György, dr. Godó György |  2022. július 6. 19:38

Június 25-én több ezer látogató volt jelen, hogy a 110 éves bolgár légierőt ünnepelje a Plovdiv melletti, Graf Ignatievo légibázis nyílt napján.

bolgár_5

110 éves a bolgár légierő, az ünnepségről nem hiányozhattak a még hadrendben lévő MiG-29-esek sem (Fotó: Varga György)

Az ünnepélyes megnyitó után Rumen Radevnek, a Bolgár Köztársaság elnökének a jelenlétében a légierő gazdag program keretében mutatta be a képességeit. A földön és a levegőben egyaránt változatos programok várták az érdeklődőket és az időjárásra sem lehetett panasz.

A statikus soron látható volt két avianói vendég F-16-os a 'Triple Nickel' századból a bolgár légierő repülőeszközei mellett. A bolgár statikus soron kiállítottak An-2, Pilatus PC-12, Pilatus PC-9, Zlin 242L, MiG-29A, MiG-21bis, MiG-21UM, Szu-25K, AS532 Cougar és AS565 Panther repülőeszközöket.

A bolgár légierő több mint tíz repülőgépe tartott bemutatót, köztük a haditengerészet helikopterei is. Mivel a haderőnem is tesz erőfeszítéseket korszerű nyugati típusok beszerzésére és üzemeltetésére, még mindig többségében vannak az egykori orosz típusok, amiket magas színvonalon igyekeznek üzemeltetni és hazájuk védelmét ellátni.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika