Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenkit vár a Magyar Honvédség!

„Itt mindig lehet számítani a másikra”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2022. július 6. 21:09

Az Önkéntes Katonai Szolgálat előnyeiről, lehetőségeiről beszélt Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokág megbízott parancsnoka és Bordás Anna tartalékos őrmester az M1 csatorna „Ma este” című műsorában, július 6-án, szerdán.

ÖKSZ_rádióspot

6BA62CAD-DD7F-4176-8490-911FF4BA7A82

Szeptembertől a Magyar Honvédség ismét vár minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgárt, aki érdeklődik az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt. A fő cél, hogy a jelentkezők megismerkedjenek a katonai élet mindennapjaival. Amellett, hogy a szolgálattal többletpontokat lehet szerezni a felsőoktatási felvételihez – a maximális hat hónap alatt akár hatvannégyet – a jelentkezők az első két hónap után négy hónapig tartalékos katonaként is kipróbálhatják magukat.

„Az Önkéntes Katonai Szolgálatra a toborzóirodákon lehet jelentkezni. A bevonulás minden megyében és Budapesten is szeptember 5-én lesz. Az első két hónap általános kiképzését követően a résztvevők választhatják a plusz négy hónapos kiképzést, melynek során kijelölt alakulatoknál speciális képességeket – például harckocsizó, ejtőernyős, vagy búvár – szerezhetnek. Hat hónap után a jelentkezők újabb fél évig maradhatnak a rendszerben” – avatta be a hallgatókat a szolgálat nyújtotta lehetőségekbe Durgó Tamás alezredes.

Ami az anyagiakat illeti, az első két hónapban minden érintett a mindenkori minimálbér összegére jogosult; a műveleti képzést választóknak pedig a továbbiakban bruttó 260.000 forintos illetmény jár. Emellett a Magyar Honvédség – számtalan szociális és egészségügyi juttatás mellett – biztosítja az étkezést, az utazást és természetesen az egyenruhát is. A megbízott parancsnokhelyettes hozzáfűzte: a kiképzés után az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők maradhatnak a tartalékos rendszerben.

3C7270A5-2A1A-49C7-B75D-093679C6E43E

„Sőt, büszkén mondhatom, hogy a tartalékosok közül eddig több mint ezren választották a szerződéses katonai szolgálatot. A Magyar Honvédség bármilyen előképzettséggel és szinte bármilyen szakmával rendelkező állampolgárnak tud munkát adni, akár az eredeti foglalkozásában is, hiszen lövésztől kezdve, pénzügyesen át, egészen a vízvezeték-szerelőig bezárólag mindenkire szükség van” - szögezte le Durgó Tamás alezredes.

Bordás Anna tartalékos őrmester élményeiről beszámolva úgy fogalmazott: őt elsősorban a kíváncsiság hajtotta, amikor annak idején jelentkezett az Önkéntes Katonai Szolgálatra.

„Szerettem volna tudni, hogy mit jelent a valóságban a bajtársiasság, a csapatmunka. Szerencsére megtudtam: azt, hogy érezzük bármilyen nehéznek is olykor a kiképzést, mindig van egy jó szó, ami átlendít a holtponton. Mindig lehet számítani a másikra! A kiképzés keretében kipróbálhattam gépkarabélyt, géppuskát és utazhattunk Uralon és H145-ös helikopteren is. Utóbbinál a szakszerű beszállást-kiszállást is gyakoroltuk. Óriási élmény volt! - mondta a tartalékos őrmester. Elmesélte: a képzést követően fél év után folytatta az egyetemet, és úgy szerezte meg második diplomáját, hogy közben folytatta a tartalékos katonai szolgálatot is.

„Rendkívül rugalmas a rendszer, sok lehetőséget tartogat. Jelenleg irodában teljesítek szolgálatot, ahol kiképzés-szervezéssel foglalkozom. De mivel hiteles szeretnék maradni az állomány előtt, a kiképzésen én is részt veszek. Gondolkodom a szerződéses katonai szolgálaton is. Mindenesetre még jó néhány évig a legjobb tudásom szerint szeretném szolgálni a Magyar Honvédséget”- zárta a beszélgetést Bordás Anna tartalékos őrmester.

Az Önkéntes Katonai Szolgálatra augusztus 15-ig lehet jelentkezni. További részletek az iranyasereg.hu weboldalon.

BA38B85D-09AF-4687-8B26-915FD816C8F3