Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szellemi honvédelem

Szöveg: Ördög Kovács Márton |  2021. december 12. 8:26

Advent harmadik vasárnapján már tényleg a küszöbön áll a karácsony és rögtön a nyomában látni az újévet. Ilyenkor a bennünket körülvevő, folyton gyors tempóban zakatoló világ is lelassul és mi magunk is visszább veszünk a napi ritmusból, elkezdünk befelé is figyelni. Nincs is jobb kikapcsolódás ezekben a hetekben, mint egy jó könyv társaságában elvonulni és az ünnepi készülődést egy kis szellemi honvédelemmel színesíteni.

könyv1

A straming szolgáltató oldalak megjelenésével és elterjedésével egyenes arányban, globálisan csökkent az emberekben az olvasásra való hajlandóság és a könyvek bújásával töltött idő. A minden csatornán hömpölygő sorozatfolyam gyorsabban és óriási mennyiségben szolgálja ki a történetek megismerése utáni igényeinket, mint a könyvek. A kalandok, emberi sorsok megismerése utáni vágyakozásunk egyidős az emberiséggel, mondhatni a streaming oldalak az archaikus igényeinket szolgálják ki, és egy felgyorsult világban nem kell csodálkoznunk, ha a többség elsősorban a kényelmes, instant megoldásokért nyúl.

Egy könyv olvasása és egy sorozat fogyasztása között az egyik markáns különbség, hogy az utóbbi kevesebb teret hagy a képzelőerőnknek, ebből kifolyólag kevésbé mozgat meg bennünket intellektuálisan. Ez természetesen néha nagyon jól tud esni az embernek, de nem biztos, hogy hosszútávon kifizetődő, ha teljesen hagyjuk magunkat szellemileg elkényelmesedni, így érdemes néha egy könyvet is a kezünkbe venni.

Ha a katonai témák iránt érdeklődünk és A 22-es csapdája, az Oroszlánkölykök, az Akiért a harang szól, Az ötös számú vágóhíd vagy éppen a Nyugaton a helyzet változatlan, valamint a Két nap az élet című kiváló regények már kiolvasva sorakoznak a polcunkon, akkor érdemes frissíteni a könyvtárunkat.

könyv2

Ha a világban zajló eseményeket akarjuk jobban megérteni és biztonságpolitikai szemszögből megvilágítani akkor érdemes kézbe vennünk a Resperger István - Kiss Álmos Péter - Somkuti Bálint szerzőhármas Aszimmetrikus hadviselés a modern korban című kötetét vagy éppen Boda József „Szigorúan titkos!”? című alkotását, amely a felderítés és hírszerzés, valamint a titkos információgyűjtés elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik.

A visszaemlékezések és életrajzi történetek kedvelői előtt az egyik magyar sorstragédia, a Gulág mindennapjai elevenedhetnek meg volt hadifoglyok visszaemlékezései alapján Dobos Erzsébet könyvén keresztül. A 70 év után a Gulágról - Volt hadifoglyok visszaemlékezései című könyvben a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetség tagjai emlékeznek vissza a sokáig elhallgattatott történetekre.

könyv3

A haditechnika után érdeklődők a Magyar Honvédség kötelékébe érkező új forgószárnyasokat is részletesen megismerhetik Szabó Miklós A H145M és H225M katonai helikopterek című munkájában. A hadtörténelem szerelmeseinek kiváló és izgalmas témát boncolgató olvasmány lehet Pósán László – Veszprémy László – Isaszegi János Vallásháborúk és felekezeti konfliktusok című kötete, amely a világ- és a magyar történelem nagy háborúit, illetve konfliktussorozatait vizsgálja a vallási motiváció szempontjából. A megtörtént eseményeket feldolgozó regények mindig nagy népszerűségnek örvendenek, így a vietnámi háborút bemutató a Háború szomorúsága című mű Bao Ninh tollából kiváló választás lehet.

A felsorolt kötetek csak egy kis részét képezik a katonai témákat felvonultató könyvek sokaságának, éppen ezért érdemes elmerülni egy kis időre a hazai kínálatban és az olvasás élményét újra felfedeznünk.