Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőségesek fenyegetnek robbantással Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 13. 9:57

Robbantásos fenyegetéssel tiltakozik az épülő amerikai radarállomás ellen a Vörös Hadsereg Frakció állítólagos csehországi szervezete.

Robbantásokkal, gyilkosságokkal és erőszakkal fenyegetődzik a terrorista Vörös Hadsereg Frakció (RAF) állítólagos csehországi szervezete, amennyiben az országban valóban felépül a tervezett amerikai radarállomás – írta a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap kedden, internetes forrásokra hivatkozva. A cseh polgári titkosszolgálat tud a fenyegetésről és az esetet már vizsgálja – nyilatkozta a lapnak Jan Subert. A Biztonsági Információs Szolgálat szóvivője hozzátette azt is, higy a szolgálatnak egy ideje már tudomása van a RAF állítólagos szervezetéről és már foglalkozik vele.

A Vörös Hadsereg Frakció (németül: Rote-Armee-Fraktion, röviden RAF) egy radikális baloldali politikai csoport volt, melyet Andreas Baader, Gudrun Enssilin, Horst Mahler, Irmgard Möller és Ulrike Meinhof alapított. A szélsőjobboldali diákmozgalomból alakult terrorista csoport, neomarxista meggyőződés alapján, fegyveres ellenállással és terrorista bűncselekmények végrehajtásával kívánta elérni a fennálló rendszer felbomlását. A szervezetet törvénytelennek nyilvánították, majd az 1970-es évek elejétől kommunista terrorszervezetként, illetve városi gerillacsoportként definiálták. Működési területe főként Nyugat-Németország volt, mivel a németországi fiatalok nagy része szimpatizált a mozgalommal. A többség ugyan nem fogadta el a szervezet módszereit, de elveikkel egyetértett. A RAF Németországon kívül is könnyen talált támogatókat a keletnémet kommunisták és arab szélsőségesek között. A szervezet merényletei az állami szervek apparátusai, katonai szervek (például amerikai támaszpontok) vagy politikai ellenfelek ellen irányultak. 58 halálos áldozat írható számlájukra – az ártatlan polgári áldozatokat is beleértve. A csoport 1998-ban feloszlatta önmagát.