Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István-napi katonai kavalkád

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Pintér Ákos |  2024. augusztus 19. 19:27

Több tízezren voltak kíváncsiak hétfőn, a budapesti Városligetben a Magyar Honvédség vadonatúj haditechnikai eszközeire, de ugyanúgy arra is, mit kínál a haderő az újonnan bevonulóknak. Az országszerte látható-hallható „Szeretem, megvédem!” mottó sokak érdeklődését felkeltette, akik a toborzósátraknál tájékozódtak a területvédelmi tartalékos kampányról, a katonák feladatairól, lehetőségeiről, és jelentkezési lapot is szép számban töltöttek.

A háromnapos Szent István-napi honvédelmi programsorozatból hétfőn a látogatók körében kiemelt érdeklődésnek örvendett a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségi Zenekar térzenéje, illetve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred Különleges Díszelgő Csoportjának látványos bemutatója.

A városligeti Kós Károly sétányon 25 alakulat mutatja be tevékenységét és az olyan „lehengerlő technikákat”, mint a Lynx, a Gidrán, a PzH2000, vagy épp egy repülőtéri tűzoltókocsi. Apák és fiaik kipróbálták, amit csak lehetett: sisakot és golyóálló mellényt öltöttek magukra, vagy épp egy komplett tűzoltóruhát próbáltak fel gázmaszkkal, oxigénpalackkal együtt.

20240819_Városliget - Szent Isván napi program_PAKO_-9

Igazi slágereknek bizonyultak a kézifegyverek is: mert valljuk be, sokakat, akár katona akar lenni, akár nem, ez igazán vonz. Hiszen a népszerű videójátékokban átélt lövöldözés után a felhasználók szeretnék a valódi fegyverek tömegét átérezni és az airsoft lövészetet vagy a lézerharcot kipróbálni.

Aki pedig vasárnap és hétfőn nem tudott ellátogatni a Városligetbe, az augusztus 20-án, Szent István napján, az államalapításunk ünnepén még este 18 óráig részt vehet a Magyar Honvédség kínálta programokon.