Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A szeretet vezesse önöket!”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 19. 19:53

A tavalyi esztendőben felélesztett ősi magyar hagyományt követve idén is megtartották a tisztavatás előtti útba indító szentmisét az MH Ludovika Zászlóalj végzős honvéd tisztjelöltjeinek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Szent László Kápolnájában, augusztus 19-én. A leendő tisztek a díszünnep során kapták meg hadnagyi vállszalagukat és avatási szablyájukat.

„A szablya és a vállszalag a mai naptól kezdve kifejezi bátorságukat, a haza védelméért való elhivatottságukat és tenni akarásukat. Egy modern, ütőképes, 21. századi, high-tech haderőt építünk, azonban múltunk, hőseink cselekedete és hősiessége jól példázza, hogy a modern fegyverzet és az új harcászati eszközök magukban nem elegendők a haza sikeres védelméhez. Jól kiképzett, hazájukat szerető, az ország békéje, biztonsága és szabadsága iránt elkötelezett katonákra van szüksége a Magyar Honvédségnek. Önök már bizonyították, hogy birtokában vannak ezeknek a nagyszerű erényeknek” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

20240819_Ifju_Honvedtisztek_unnepsege_NKE_Ludovika_SG_036

A díszünnepségen dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is köszöntötte az ifjú honvéd tisztjelölteket. „Egy mérföldkőhöz érkeztek, azonban ezzel nem lezárul valami, hanem valami új kezdődik most. Egész idáig parancsokat kaptak, holnaptól parancsokat adnak. Idáig vezették önöket, holnaptól önök vezetnek. Idáig gondoskodtak önökről, holnaptól önök gondoskodnak beosztottjaikról. Holnap arra tesznek esküt, hogy hazájukat életük árán is megvédik. S mi a haza? A haza az elődeink sírja, a hely, ahol lakunk, a rokonaink, a családunk, a haza a határ, a magyar emberek, s mindaz, amiért élünk és amit meg kell védenünk. Holnap arra tesznek esküt, hogy mindezt megvédik életük árán is. Ez a legszentebb eskü, ami csak létezik” – emelte ki beszédében a Honvéd Vezérkar főnöke.

20240819_Ifju_Honvedtisztek_unnepsege_NKE_Ludovika_SG_022

A szentmisét Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök celebrálta. „A szeretet sajátságos bajtársiasság, amely meghatározó lesz az eljövendő katonai feladatok végrehajtásában. Ez a szeretet érvényesül akkor, amikor szolgálatukat pontos lelkiismeretességgel, áldozatkészen és állhatatosan látják el, amely alapja a haza iránti hűségnek és a Magyar Honvédség iránti becsületes és őszinte elkötelezettségnek. Ez a szeretet vezesse önöket, amikor személyes példájukkal erősítik beosztottjaikban a hazaszeretet érzését, a katonai erényeket és szellemet, a katonai rend szükségességét és a kapott feladatok maradéktalan végrehajtását” – fogalmazott homíliájában a katonai ordinariátus vezetője.

20240819_Ifju_Honvedtisztek_unnepsege_NKE_Ludovika_SG_043

A szentmise után a honvéd tisztjelöltek Vargha Tamástól, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárától, miniszterhelyettestől vehették át avatási szablyájukat, vállszalagjukat pedig dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyújtotta át nekik. A rendezvény végén a Ludovika-gyűrűk átadására is sor került, mely elismerésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar két egyetemi tanára, dr. Padányi József nyugállományú vezérőrnagy és dr. Krajnc Zoltán ezredes, illetve az MH Ludovika Zászlóalj állományából Kesztyűs Viktória hadnagy és Győry Bence hadnagy részesültek.

Kapcsolódó cikkek
2024.08.05.gyakorlas tisztavatasra rt (16)_borito

Hamarosan tiszti esküt tesznek

2024. augusztus 5. 19:43

2024.08.12.tisztavatasra gyakorlas.rt_index

Avatásra készülj!

2024. augusztus 14. 14:37