Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A repülés hőseire emlékeztek

Szöveg: HM Katonai Örökség Főosztály | Fotó: Balogh Róbert |  2024. augusztus 17. 14:40

Történelmünk és hagyományaink egyik kiemelkedő napja Nagyboldogasszony ünnepe. A legendák szerint Szent István ezen a napon ajánlotta fel országát és koronáját a Szűzanyának és később ő is ezen a napon halt meg. A repülés térhódításakor a magyar katonai repülők is Szűz Máriát, Nagyboldogasszonyt választották oltalmazó védőszentjüknek. Ezért emlékeztek a magyar katonai repülés hőseire és áldozataira augusztus 16-án Budapesten, az Örs vezér téri repülős emlékműnél a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület szervezésében.

Az egyesület tagjai 2018 óta emlékeznek meg erről a napról és azokról a hősi halottakról, akik az első és a második világháború közötti időszakban, csatában vagy gyakorlat közben vesztették életüket.

Illés Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész 1987-ben felavatott szobra azoknak az első magyar pilótáknak állít emléket, akik itt próbálkoztak először a levegő meghódításával, hiszen Rákosmező volt a magyar repülés első helyszíne, az első próbarepüléseket is itt végezték az első világháború ideje alatt.

2024 08 16 - A magyar katonai repülés hősei, koszorúzás, Örs vezér tere_BRP2763

Tóth Sándor nyugállományú ezredes, a szervezet elnöke ünnepi beszédében felelevenítette a magyar repüléstörténet legfontosabb mozzanatait, beszélt a több mint 110 éves önálló magyar légierő kiemelkedő alakjairól, akik helytállása, önfeláldozó hősiessége példát mutathat a jelen és jövő generációi számára. A magyar katonai repülés legfontosabb képviselői számtalan esetben tettek tanúbizonyságot bátorságukról és hazaszeretetükről, úttörői voltak annak az útnak, amelynek köszönhetően Magyarország embert küldhetett és küldhet a világűrbe.

A légierő és a repülő fegyvernem napja alkalmából szervezett megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője és Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM Katonai Örökség Főosztály főosztályvezető-helyettese helyezett el koszorút. A rendezvényen részt vett és koszorúval emlékezett – többek között – Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka és Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnok-helyettese.