Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent László, a lovagkirály emléke előtt tisztelegtek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. június 29. 12:05

Székesfehérvár és a megye civil, valamint fegyveres testületeinek elöljárói is tiszteletüket tették Szent László, a lövészkatonák védőszentjének napján rendezett ünnepségen.

Szent László nap (1)

A Prohászka-ligetben megtartott ünnepségen Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai és gazdálkodási csoportfőnökségének vezetője tolmácsolta dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának üdvözletét a jelenlévők felé.

Mint emlékeztetett: Szent László fizikai adottságai révén lovagkirályként vonult be a magyar történelembe. „A magyar, az európai és a keresztény magyar kultúrában betöltött szerepe az évszázadok során megkérdőjelezhetetlenné vált” – tette hozzá. A vezérőrnagy azt is megemlítette, hogy a nagy király uralkodása során olyan katonai erények kötődtek nevéhez, mint a bátorság, a lovagiasság, a nők és gyengék felkarolása, vagy a hazáért tett áldozatvállalás. Ezért is választották a magyar lövészkatonák védőszentjévé. A második világháborúig sok ezer katona vonult a csatába „Szent László, segíts!” felkiáltással.

Szent László nap (3)

„A szent lászlói virtus lassan ezer éve meghatározza Székesfehérvár arculatát: katonák folyamatosan jelen voltak a városban, akiknek kosztot, kvártélyt kellett biztosítani. E kitaposott hagyomány napjainkban is utat tör magának” – világított rá Kaposvári vezérőrnagy, aki a lovagkirály ünnepe alkalmából köszönetét fejezte ki a megye, a város vezetésének és minden olyan szervezetnek, amely magáénak vallja a haza védelme szent ügyét. Méltatta egyúttal a Székesfehérváron szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonákat, honvédelmi alkalmazottakat, munkavállalókat és tartalékosokat eredményesen, magas színvonalon elvégzett munkájukért.

Szent László nap (4)

„Jó látni, hogy a lövészek, akik védőszentjüket látják Szent Lászlóban olyan eszméket követnek, mint a rend, a fegyelem és a szolgálat nélkülözhetetlensége, különös tekintettel a béke szolgálatára és védelmére, hisz e kettő a katonák érdeme” - hangsúlyozta az emléknapon Spányi Antal megyéspüspök. „Szívből kívánom, hogy a katonaság tapasztalja Szent László oltalmát. Minden katona idehaza és a világ bármely pontján, ahol küldetését teljesíti, érezze az ő oltalmazó erejét” – fejezte ki jókívánságát az egyházi vezető Szent László ünnepének alkalmából.

Az esemény zárásaként a fegyveres testületek elöljárói, valamint a városi és megyei vezetők koszorúzással rótták le kegyeletüket a lovagkirály emléke előtt.